Quantcast

Ott Tänak

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: M-Sport Ford WRT
Syntymäaika15.10.1987
KansalaisuusViro
TalliM-Sport Ford
KartanlukijaMartin Järveoja
Ajetut MM-rallit142
Ensimmäinen MM-ralliPortugali 2009
Voitot18 (12,7 % starteista)
Ensimmäinen voittoSardinia 2017
Palkintokorokepaikat44 (31,2 % starteista)
Keskeytykset23 (16,2 % starteista)
Erikoiskoevoitot336
Power Stage -voitot20
MM-pisteet yhteensä1 393
Kauden 2022 sijoitus2.
Maailmanmestaruudet1

Tilastot päivitetty 7.6.2023

Urasta

Tänak aloitti ralliuraansa kotimaassaan Virossa viemällä maan mestaruuden 2008 ja 2009. Alku-urallaan ulosajot leimasivat miehen otteita, mutta potentiaalista saatiin ensimmäinen merkki, kun Tänak voitti Pirelli Star Driver -kisan ja pääsi ajamaan vuonna 2010 kuusi MM-sarjan kisaa PWRC-luokassa. Sen jälkeen vierähti pari vuotta Fordilla.

Lupaava ura oli katketa vuonna 2013, kun nuori virolainen joutui takaisin kotimaansa sarjaan. Tänak pohdiskeli tulevaisuuttaan, mutta nousi vielä seuraavana vuonna takaisin MM-sarjaan jälleen Fordilla. Pikku hiljaa Ott sai lisää nopeutta ja ennen kaikkea tasaisuutta. Vuosi 2017 olikin Tänakin läpimurtovuosi, kun mies nappasi kaksi osakilpailuvoittoa ja oli lopulta MM-sarjassa kolmas.

Kaudella 2018 Tänak nappasi neljä MM-voittoa ja taisteli loppuun saakka mestaruudesta. Viimeisessä kisassa Australiassa tittelihaaveet murskautuivat keskeytykseen. Varsinkin kauden toisella puoliskolla Toyota ja Tänak olivat MM-sarjan nopein parivaljakko.

Kausi 2019 oli virolaisen osalta erittäin onnistunut. Tänak nappasi yhdeksän palkintokorokepaikkaa, joista kuusi oli voittoja. Tänak varmisti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden mykistävällä suorituksellaan Katalonian MM-rallin Power Stage -erikoiskokeella. Tänak teki kovan ratkaisun kauden lopussa ja päätti siirtyä Hyundaille kaudeksi 2020 kahden vuoden sopimuksella.

Hyundai-aikakausi ei ole kuitenkaan lähtenyt parhaalla mahdollisella tavalla käyntiin. Koronakaudella 2020 Tänak oli pronssilla, mutta varsinkin vuosi 2021 on ollut tuskainen. Hyundai i20 WRC:n luotettavuusongelmat ovat vieneet virolaiselta monta voittoa. Tänak oli ykkönen helmikuussa Rovaniemellä ja ylsi lisäksi palkintosijoille Keniassa, Kreikassa ja Jyväskylässä. Kauden päättäneen Monzan kisan perhesyiden takia väliin jättänyt Tänak oli vuoden 2021 loppupisteissä viides.

Vuosi 2021 alkoi Tänakilta ja koko Hyundain tiimiltä kehnosti, mutta lopulta virolainen haastoi Kalle Rovanperää MM-tittelistä jääden kuitenkin hopealle. Syksyllä mies ilmoitti, että yhteistyö Hyundain kanssa päättyy. Uudeksi osoitteeksi valikoitui Tänakin uran alkuvuosien tiimi M-Sport Ford. 


Uutisia

  • Uusimmat