MM-sarjaan vaaditaan muutoksia, mutta rallipomo lyö jäitä hattuun – ”Se on hyvin monimutkaista”

Rallin MM-sarjan tulevaisuudesta on käyty paljon keskustelua.
Rallin MM-sarja
Rallin MM-sarjan tulevaisuudesta ollaan syystäkin huolissaan. Kuva: Romain Thuillier/ Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA ja sarjan promoottori järjestivät Sardinian rallin yhteydessä kesäkuussa keskustelutilaisuuden, jossa myös kuljettajat ja kartanlukijat saivat tuoda omia näkemyksiään julki. Pahasti näyttää kuitenkin siltä, että ainakin toistaiseksi kaikki ehdotelmat ovat jäämässä vain puheiden asteelle.

Monet tahot ovat korostaneet, että rallin on uudistuttava, jotta se pärjää kilpailussa näkyvyydestä muita lajeja vastaan. Varsinkin MM-rallien formaattiin on toivottu uudistuksia, sillä nykymaailmassa kolmea pitkää kisapäivää ei kovin moni jaksa seurata tosifanien lisäksi.

Monesti sunnuntain ajopäivät ovat kaiken lisäksi menneet pelkäksi kurvailuksi, kun kisa on jo ratkennut ja kuskit keskittyvät säästämään renkaitaan rallin päättävälle Power Stage -pätkälle. Rallien lyhentämisen puolesta on esitetty jo monta puheenvuoroa.

– Päätöspäivä on jo iso tapahtuma Power Stagen vuoksi. Nyt käymme keskustelua, miten sunnuntaista saataisiin mielenkiintoisempi jo ennen loppuhuipennusta. Se on kuitenkin hyvin monimutkaista, FIA:n rallipomo Andrew Wheatley sanoo ranskalaisen AutoHebdo-lehden verkkosivuilla.

– Asian vaikeus piilee yksityiskohdissa, sillä meillä on noin 15 eri ehdotelmaa, miten asioita voisi muuttaa. Nyt meidän pitäisi löytää tapa, joka toimii suurimman osan mielestä.

FIA:n byrokratiassa mikään muutos ei tapahdu nopeasti. Wheatley korostaa, että isoja muutoksia formaattiin ei tuskin tehdä ainakaan ensi kauden alussa.

– Asian pitää mennä FIA:n moottoriurheiluneuvoston kautta. En usko, että ainakaan Monte Carloon on luvassa radikaaleja muutoksia. Keskustelua on ollut paljon, mutta ei vielä konsensusta, Wheatley miettii.

– Moottoriurheiluneuvoston pitäisi itse asiassa tehdä asiasta päätös ennen kuin tiimit ilmoittautuvat sarjaan eli ennen joulukuun 16. päivää.

Onko isompia muutoksia odotettava siis jopa kauteen 2025 saakka?

– Meillä on 15-20 ehdotelmaa, mutta kaikki niistä eivät vaadi muutoksia urheilusääntöihin. Voimme siis tehdä jotain näitä muutoksia. Tavoitteena on varmistaa, että viikonlopun jännitys säilyy, Wheatley summaa.

– Emme halua sunnuntaiaamulle tukoksia. Kyse ei ole vain pisteistä, vaan myös rengasstrategiasta, FIA-pomo tekee pienen paljastuksen.

Lue myös nämä