Rallin MM-sarjaan odotetaan uutta lisäystä

Rallin MM-sarjan pääluokan tulevaisuus on ollut suuri puheenaihe viime päivinä. Samaan aikaan myös kauden 2025 kilpailukalenteri alkaa muodostua taustalla.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä vauhdissa Toyotalla. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tiettävästi suunnitelmissa on, että ensi vuonna kisamäärä nousee yhdellä eli kalenteriin tulisi kaikkiaan 14 MM-rallia. Tämä oli suunnitelmana jo kuluvalle kaudelle, mutta lopulta Kansainvälinen autoliitto FIA ja MM-sarjan promootioyhtiö päätyivät 13 osakilpailun ohjelmaan.

Mitä todennäköisimmin MM-sarjaan tulee ainakin yksi kaukokisa lisää, sillä Saudia-Arabian lisäämistä kattaukseen pidetään käytännössä varmana. Tänä vuonna Euroopan ulkopuolella ajetaan kolme osakilpailua, Keniassa, Chilessä ja Japanissa, mutta jatkossa kaukorallien määrää halutaan kasvattaa.

Ranskalaisen Autohebdo-lehden mukaan Saudi-Arabian MM-rallille odotetaan vahvistusta jo maaliskuun aikana. Samoihin aikoihin saatetaan saada virallinen tieto myös siitä, järjestyykö Irlannin MM-rallille tarvittava rahoitus valtiolta.

Irlannin kisaorganisaatio on jo tehnyt WRC-promoottorille ehdotuksensa seuraavista kolmesta vuodesta, joiden aikana se aikoo järjestää MM-rallin kolmella eri paikkakunnalla. Promoottori on antanut siunauksensa erikoiselle suunnitelmalle.

Ensi vuoden kalenterissa kilpailut saattavat jakautua siten, että Euroopassa järjestetään yhdeksän rallia, ja kaukoralleja olisi mukana kaikkiaan viisi. Promootioyhtiö on jo käynyt keskusteluja Paraguayn kanssa, joka havittelee paikkaa MM-sarjasta.

Promoottori ei ole myöskään peitellyt sitä, että se haluaa Etelä-Amerikkaan toisen rallin Chilen rinnalle. Argentiinalla on pitkät MM-ralliperinteet, mutta maan taloustilanne on sen verran huonossa jamassa, ettei kilpailua pystytä välttämättä järjestämään vuonna 2025.

WRC-promoottorilla on käsissään positiivinen ongelma, sillä sarjaan on lähes tunkua halukkaista kisajärjestäjistä. Myös Kanariansaarten suunnalta on kantautunut tietoja, että Atlantin saariryhmä haluaisi järjestää MM-rallin jo ensi kaudella.

Kun sarjaan otetaan uusia ralleja, joistakin nykyisistä kisoista pitää hankkiutua eroon – ainakin hetkeksi. Esimerkiksi Puolalla on sopimus vain tästä vuodesta. Latvian kisaisännyys saattaa puolestaan palata Virolle, joka on sivussa MM-kalenterista tänä vuonna.

Myös Kroatian MM-rallin sopimus on katkolla, mutta tiettävästi paikalliset kisajärjestäjät aloittivat jo viime syksynä neuvottelut pidemmästä jatkosopimuksesta MM-sarjan taustayhtiön kanssa.

Lisää muutoksia lienee luvassa kaudeksi 2026, jolloin MM-sarjaan ovat tyrkyllä ainakin Yhdysvallat ja Skotlanti.

Lue myös nämä