Rallilegenda muistelee lajin kukoistuskautta – ”Enemmän palstatilaa kuin F1:n maailmanmestarille”

Burns ja Reid
Richard Burns ja Robert Reid Subarun ratissa vuonna 2000. Kuva: Wikipedia Commons
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Edesmenneen Richard Burnsin kartturina tunnettu Robert Reid on sittemmin tehnyt uraa kansainvälisen autoliitto FIA:n palveluksessa.

Reid on ehdolla kolmen viikon kuluttua FIA:n varapresidentiksi Mohammed Ben Sulayemin aisapariksi. Brittikartturi on vuosikymmenten mittaa saanut varsin kattavan kuvan varsinkin rallimaailman ylä- ja alamäistä.

Kun Burns ja Reid juhlivat MM-titteliä vuonna 2001, eli ralliautoilu yhtä suurinta kukoistuskauttaan. Reidillä on tästä myös oiva esimerkki.

– Vuonna 2001 WRC-auton kuva oli Ison-Britannian rallin aikana kolmena päivänä neljästä Times-lehden kannessa. Muistan, kun puhuin jälkeenpäin Damon Hillin kanssa ja hän sanoi, että te jätkät saatte enemmän palstatilaa kuin minä voittaessani F1:n maailmanmestaruuden, Reid muistelee Autosportin verkkosivuilla.

– Olisi hienoa nähdä ralli samassa nosteessa kuin aikoinaan. Uskon, että haaste on enemmän kuitenkin alueellisella ja kansallisella tasolla, mikä tuo meidät kulupuoleen, joka on osin kohtuuttoman korkea. Meidän pitää voimaannuttaa eri alueita, mutta pitää myös huoli, että sarjat ovat sopivia sille autokannalle ja tarpeille, mitä heillä on.

Jos Ben Sulayem ja Reid valitaan FIA:n johtoon, toivoo ex-kartturi myös rallille lisää nostetta.

– Toivon todella, että niin käy. Sekä minulla että Mohammadilla on taustaa rallissa ja suhtaudumme lajiin intohimoisesti. Toki olemme intohimoisia kaiken moottoriurheilun suhteen, Reid sanailee.

– Meidän pitää ymmärtää, että moottoriurheilu tulee aina olemaan kalliimpaa kuin jalkapallo, jos ajatellaan ihan osallistumista. Meidän on kuitenkin tehtävä kovasti töitä, että kuluja saadaan alas. Meillä on siihen oma nelivuotinen kampanjamme, mikä voi vaikuttaa kunnianhimoiselta, mutta esimerkiksi kehittyvissä maissa siinä on valtava potentiaali.

Reid ja Ben Sulayem ovat keskustelleet ennen kampanjaansa ja sen aikana 2 000 eri autourheiluseuran kanssa ympäri maailmaa. Haasteet ovat kaikkialla samat.

– Ne suurimmat haasteet ovat samoja, mitkä ovat olemassa myös muussa yhteiskunnassa. Niitä ovat esimerkiksi kuluttajien uudet tottumukset, yleisön huomion saaminen ja toki muuttuneet asenteet ympäristöasioissa. Moottoriurheilu on kuitenkin aina ollut eturintamassa. Meidän on myös jatkossa oltava ennakoivia. Meidän on näytettävä, että moottoriurheilu voi olla osa ratkaisua (kestävän kehityksen suhteen).

– Seurojen kanssa keskustellessa tuli myös selvä viesti siitä, että moottoriurheilu ei voi olla pelkkää sähköä tulevaisuudessa. Polttomoottoreita tullaan vielä käyttämään, eikä infra ole kaikkialla riittävä sähköistymiseen. Meidän on saatava aikaiseksi ratkaisuja, jotka tyydyttävät eri tahoja.

Katso alapuolelta Monzan MM-rallin parhaat palat.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,393476″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat