Rallikuvaaja toteutti ainutlaatuisen projektin SM-sarjasta – ”Kokemuksena todella hieno”

Hannu Rainamo
Hannu Rainamo. Kuva: Vesa Pöppönen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jyväskyläläinen valokuvaaja Hannu Rainamo toteutti tänä vuonna projektin, jota ei ole koskaan aiemmin tehty: paketoi rallin SM-kauden 2017 kuvakirjan muodossa.

Omakustanteena julkaistu Ralli SM 2017 Kuvia ja menestyjiä käy läpi tämän vuoden osakilpailut ralli rallilta. Pääosassa ovat Rainamon, Taneli Niinimäen, Timka Seppäsen sekä Jarno Saaren ottamat kuvat. Näyttäville otoksille lisäväriä tuovat Saaren luomat tekstit, jotka keskittyvät kilpailutapahtumiin.

Kirja käy läpi kauden ikimuistoisimmat hetket Tunturirallin taianomaisista maisemista Kalle Rovanperän huikeisiin esityksiin, Teemu Asunmaan mestaruuteen sekä Eerik Pietarisen maagiseen suoritukseen vuoden viimeisessä kisassa.

Rainamo oli miettinyt pitkään kuvakirjan tekemistä SM-sarjasta.

– Tällainen kirja on tehty aiemmin rallin MM-sarjasta. Viimeksi vuonna 2014 tai 2015 julkaistun WRC Face to Face -kirjan tehnyt valokuvaaja Richard Balint oli meillä yötä Neste-rallin aikaan ja hän toi minulle kirjoja. Mietin silloin, että miksei SM-ralleista ole tehty tällaista, Rainamo kertoo Rallit.fille.

Rainamo ja muut tekijät kiersivät rallikauden kaikki seitsemän osakilpailua ja keräsivät materiaalia. Kovan uurastuksen ja lukuisten työtuntien jälkeen 200-sivuinen opus oli valmis.

– Itse stressasin välillä vähän liikaa. Stressitasot nousivat viimeisten kisojen aikaan, koska olimme panostaneet tähän kovasti, Rainamo naurahtaa.

Haastavuus kiehtoo

Rainamo on työskennellyt jo useamman vuoden täysipäiväisesti valokuvaajana. Kipinä moottoriurheilun kuvaamiseen syttyi, kun Rainamo joutui lopettamaan oman kilpauransa.

– Itse ajoin kilpaa enduroa ja sitä kautta olen päätynyt moottoriurheilun pariin. Enduron ajaminen katkesi polvileikkauksiin, ja sen jälkeen ajattelin, että jotain on keksittävä. Aloin kuvata ensin enduroa ja siitä siirryin ralliin.

Rallikuvaamisessa Rainamoa kiehtoo etenkin sen haastavuus. Kuvaaja ei voi vain istahtaa penkalle ja antaa sulkimen laulaa sarjatulella. Homma vaatii piiruntarkkaa suunnitelmallisuutta.

– Ennen rallia kaikki pätkät ajetaan läpi, ja hyvät paikat merkitään karttaan. Sen jälkeen katsotaan aikataulu ja suunnitellaan, mihin paikkaan kukin ukko menee. Siinä vierähtää päivä tai pari taustatyön tekemiseen, Rainamo taustoittaa kirjaa kasanneen ryhmän toimintaa.

– Monet rallikuvaajat ovat sanoneet, että esimerkiksi rata-autoilua on paljon helpompi kuvata, koska yksittäinen auto menee kymmeniä kertoja ohi samasta paikasta, jolloin on kymmenen mahdollisuutta ottaa kuva. Rallissa auto menee vain kerran ohi, joten se on paljon vaikeampaa. Koska haasteita on niin paljon, sitä on mukava kuvata – aina oppii jotain uutta, eikä koskaan voi olla liian hyvä.

Jatkoa luvassa

Rainamo ei ollut aiemmin toteuttanut yhtä isoa projektia. Vaikka mutkiakin mahtui matkaan, Rainamo on tyytyväinen lopulliseen tuotokseen.

– Kokemuksena tämä oli todella hieno. Ei kirja ole täydellinen tai kympin arvoinen, mutta siihen nähden, että tämä oli ensimmäinen tekemämme kirja, niin kyllä tähän täytyy olla tyytyväinen.

Rainamo lupailee, että kirja saa jatkoa SM-kaudella 2018.

– Ensi vuonna täytyy parantaa. Hyvin suurella todennäköisyydellä kirja tehdään myös ensi vuonna, ja mukaan saattaa tulla myös dronella otettua kopterikuvaa, Rainamo paljastaa.

Ralli SM 2017 – Kuvia ja menestyjiä -kirja on myynnissä AKK:n nettisivuilla sekä muun muassa Suomalaisessa Kirjakaupassa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat