Rallikausi käyntiin legendaarisella Montella – pystyykö kukaan pysäyttämään mestaria?

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Aurelien Vialatte/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-kausi 2019 käynnistyy torstaina legendaarisella Monte Carlo -rallilla. Kilpailu on kuljettajille yksi kauden haastavimmista vaihtelevien olosuhteiden vuoksi, mikä tuo pähkäiltävää myös vedonlyöjille.

Montessa on tyypillisesti tarjolla kuivaa asvalttia, lumisia vuoristoteitä ja kaikkea siltä välillä. Missään muussa kilpailussa rengasvalinnat eivät ole yhtä merkittävässä roolissa. Erot voivat venähtää todella suuriksi yksittäisilläkin erikoiskokeilla, jos alla on väärät renkaat.

Kuusi edellistä mestaruutta voittanut Sebastien Ogier on hallinnut Monten metkut muita paremmin viime vuosina. Ogier on avannut kautensa viisi kertaa peräjälkeen voitolla Montessa – kaksi edellistä ykkössijaa hän otti Fordilla ja sitä ennen kolme voittoa Volkswagenilla.

Täksi kaudeksi Ogier siirtyi Citroenille, jonka WRC-autolla ranskalaismestari on ajanut kolme ja puoli päivää testiä kauden avausta varten.

– Pääsin ajamaan testeissä useissa eri olosuhteissa, mikä oli hyvä asia rallia varten. Pystyimme löytämään parhaan mahdollisen kompromissin auton säätöihin. Sain hyvän tuntuman autoon, mutta on vaikea arvioida omaa kilpailukykyään, kun edessä on ensimmäinen kilpailu uudella autolla, Ogier kertoo.

– Montessa on todennäköisempää saavuttaa voitto älykkäällä suorituksella kuin ajamalla riskien rajoilla. Olen pärjännyt täällä hyvin, ja toivottavasti kokemukseni auttaa minua jälleen.

Ott Tänak ajoi vuosi sitten ensimmäisen kilpailunsa Toyotan WRC-autolla juuri Montessa ja virolainen oli heti komeasti toinen. Viime kauden aikana Tänak pääsi loistavasti sinuiksi Yaris WRC -auton kanssa – Tänak taisteli lopulta mestaruudesta viimeiseen osakilpailuun saakka ja saavutti kauden aikana eniten erikoiskoevoittoja.

Ranskalaiskonkari Sebastien Loeb kuuluu Tänakin ohella Ogierin kovimpiin haastajiin kauden avauksessa. Loeb voitti viime syksynä sensaatiomaisesti Katalonian MM-rallin Citroenilla. Yhdeksän kertaa maailmanmestaruuden valloittanut Loeb ajaa tällä kaudella kuusi MM-osakilpailua Hyundailla.

Loeb on kaikkien aikojen menestynein kuljettaja Montessa seitsemällä voitollaan.

– Kilpailussa tärkeintä on löytää oikea rytmi ja välttää olosuhteiden järjestämät ansat. Teiltä voi löytyä jäisiä paikkoja pakkasöiden jälkeen. Pidon vaihteluun ja odottamattomiin olosuhteisiin pitää sopeutua, mutta olen aina ollut melko hyvä tällaisessa kelissä, Loeb sanoo.

Monte Carlon MM-rallin edellisestä suomalaisvoitosta on vierähtänyt jo 13 vuotta – Marcus Grönholm voitti kisan vuonna 2006. Kahtena edellisenä vuotena palkintokorokkeelle yltänyt Jari-Matti Latvala lähtee haastajana tämän vuoden kisaan.

– Olisi hienoa päästä jälleen podiumille, mutta tärkeintä on ajaa koko viikonloppu puhtaasti ja minimoida virheet, Latvala tuumaa.

Monte Carlon MM-ralli käynnistyy torstai-iltana kello 20.38 Suomen aikaa. Rallin voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Monten suosikit syynissä:

Sebastien Ogier

Rallin ehdoton ykkössuosikki, vaikka kalusto onkin vaihtunut Fordista Citroeniin. Ranskalaistiimin C3 WRC -auto näytti potentiaalinsa viime kaudella asvalttiralleissa. Ogier on vahvoilla kisassa, jos hän löytää autoonsa oikeat säädöt.

Ott Tänak

Virolainen osoitti viime kaudella, että hän on huippunopea kuljettaja. Kauden jälkimmäisellä puoliskolla hän keräsi enemmän pisteitä kuin kilpakumppaninsa. Kaiken natsatessa kohdalleen Tänak voi yltää korkealle tulevana viikonloppuna.

Sebastien Loeb

Dakar-rallissa vielä viime viikolla kilpaillut Loeb pääsi testaamaan Hyundain i20 WRC -autoa vain pari päivää ennen kauden avausta. Ranskalaiskonkari teki viime vuonna kolmen kilpailun mittaisen paluun MM-ralleihin ja päätti kautensa komeaan voittoon Katalonian asvalttikisassa. Loeb lukeutuu Monten suosikeihin, mutta se on vielä kysymysmerkki, kuinka hyvin Hyundai sopii hänen käteensä.

Thierry Neuville

Neuville jäi jälleen viime kaudella MM-sarjassa toiseksi Ogierin viedessä tittelin. Belgialainen ei ole koskaan ollut parhaimmillaan Montessa, hän on vain kertaalleen yltänyt kolmen joukkoon kauden avauksessa. Siitä huolimatta Neuvillella on kaikki mahdollisuudet taistella kärkisijoista.

Jari-Matti Latvala

Toyota-kuski tuskin lähtee väkisin jahtaamaan voittoa Montessa, vaan hänelle kelpaa kohtuullinen pistepotti tasaisella suorituksella. Palkintosija olisi kiitettävä suoritus Latvalalta, joka oli viime vuonna Monte Carlo -rallissa kolmas ja vuonna 2017 toinen.

Kilpailun kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Supertriplassa. Peliaika päättyy torstai-iltana ennen kello 20.38 alkavaa avauserikoiskoetta.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Taisteluparit

Pitkävedossa on tarjolla mielenkiintoisia taistelupareja. Kumpi sijoittuu kisassa paremmin, Tänak vai Ogier? Rallit.fi analysoi taisteluparit.

Thierry Neuville vs. Jari-Matti Latvala

Latvala on suoriutunut Neuvillea paremmin viime vuosina kauden avauskisassa. Toyotat olivat hyvässä iskussa torstain testierikoiskokeella, mutta kilpailussa olosuhteet saattavat olla toisenlaiset. Tasaväkinen pari, mutta Latvala on hienoinen suosikki.

Sebastien Loeb vs. Kris Meeke

Molemmat aloittavat kauden uusilla menopeleillä, Loeb Hyundailla ja Meeke Toyotalla. Meeke näytti testipätkällä, että hän on päässyt sinuiksi Yariksen kanssa – tuloksena pohja-aika. Loeb jäi selkeästi Meeken ajasta. Ranskalaiskonkari on toki kokenut kettu Montessa, mutta painaako vielä väsy Dakarista? Meekelle on tarjolla selkeästi Loebia kovempi kerroin.

Ott Tänak vs. Sebastien Ogier

Kisan kaksi suurinta suosikkia vastakkain. Viime vuonna Ogier oli ykkönen ja Tänak toinen. Tämän parin voitosta voidaan käydä kova vääntö viikonlopun aikana, mikäli molemmat välttävät ylimääräiset ongelmat.

Esapekka Lappi vs. Andreas Mikkelsen

Esapekka Lappi aloittaa ensimmäisen kilpailunsa Citroenin ohjaamossa. Testipätkällä pieksämäkeläinen oli jo hyvässä vauhdissa, tuloksena kolmas sija. Mikkelsen ei yltänyt kärjen vauhtiin shakedownissa – hän on altavastaaja tässä parissa.

Veikkauksen Pitkävedon taisteluparikohteisiin pääset tästä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat