Ralliennakko: SM-kausi jatkuu Pohjanmaan lakeuksilla – näistä asetelmista startataan ralliin

Rallin SM-sarjan viides osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Seinäjoen ympäristössä, kun vuorossa on perinteikäs Pohjanmaa-ralli.
Teemu Asunmaa
Teemu Asunmaa starttaa yhtenä ennakkosuosikkina kotikilpailuunsa. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SM1-luokassa mestaruuskamppailusta on muodostumassa neljän kauppa. Emil Lindholm ja Teemu Asunmaa ovat vuorotellen vieneet nimiinsä kauden neljä edellistä osakilpailua – molemmilla on siis plakkarissa kaksi voittoa. Lindholm johtaa luokkaa kymmenellä pisteellä avauskilpailusta tulleiden 1,5-kertaisten pisteiden turvin.

Lindholm oli viime vuonna Pohjanmaalla nopein, mutta kotikilpailussaan tutuille teille starttaava Asunmaa on kova pala lakeuksilla.

– Reittihän on pitkälti sama kuin viime vuonna, vain suuntia on vaihdettu. Paljon on perinteisiä Pohjanmaan ja Lapuan SM-rallin pätkiä, mutta ilmeisesti myös jotain uuttakin, Asunmaa kertoo.

– Ainahan kotikulmat tuovat erilaista sykettä, mutta ei erityisemmin lisää paineita. Koetetaan välttyä niiltä vähiltäkin.

Neljän pisteen päässä Asunmaasta on virolainen Egon Kaur, jolla on takana todella tasainen kausi. Mikko Heikkilä on ajanut yhtä keskeytystä lukuun ottamatta jokaisessa kilpailussa palkintosijoille. Eroa kärkimies Lindholmiin on kertynyt kuitenkin jo 26 pistettä, joten Heikkilän on onnistuttava Pohjanmaalla.

Hautamäki kovassa vireessä SM2-luokassa

SM2-luokassa on pisteiden valossa menty koko kausi Miikka Vuokilan komennossa. Huikeaan yllätysvoittoon kauden avauskisassa Rovaniemellä ajanut Vuokila on napannut voiton jatkoksi kaksi kolmossijaa ja yhden kakkosijan.

Luokan ennakkosuosikki Pohjanmaalla on kuitenkin Ville Hautamäki, joka on avauskisan keskeytyksen jälkeen ajanut kaksi voittoa ja yhden kakkosijan. Kotikisaansa Pohjanmaalla ajava Hautamäki on kaventanut Vuokilan johdon 14 pisteeseen.

– Ainahan se on hienoa lähteä kotikisaan, kun tietää, että reitillä on tuttuja ja yhteistyökumppaneita. Kisa se on kuitenkin siinä missä muutkin, joten mitään erityisiä paineita se ei aiheuta. Mukavaa kuitenkin, että nuotille saa lähteä kotipihasta, Hautamäki naurahtaa.

Roope Korhonen ja Lauri Joona ovat napanneet vuorotellen voitot tällä kaudella uudessa Rally3-autojen SM3-luokassa. Edellisen kisan Turussa voittanut Joona odottaa innolla tulevaa viikonloppua.

– Emme ole ajaneet Portugalin MM-rallin jälkeen yhtään testiäkään, mutta päivää ennen kisaa käydään pieni ”shakedown” ajamassa, jotta saadaan vähän tuntumaa alle. Tietysti voitto on asetettu tavoitteeksi myös Pohjanmaalta.

Pohjanmaalla luokassa nähdään myös Jukka Kasi, joka ajaa ensimmäisen kilpailunsa kyseisen luokan kalustolla. Alkukauden kolmessa ensimmäisessä kisassa mukana ollut Jussi Lindberg parantelee edelleen urheilusuorituksen yhteydessä loukattua jalkaansa.

Löytyykö Hokkalalle pysäyttäjää SM4-luokassa?

SM4-luokassa Henri Hokkala on ollut kovassa iskussa. Hokkala keskeytti kauden ensimmäisessä kisassa, mutta on sen jälkeen voittanut kaikki kolme seuraavaa osakilpailua. Viiden pisteen päässä Hokkalasta on Toni Herranen, joka ajoi viime viikonloppuna EM-debyytissään Puolassa heti toiseksi ERC4 -luokassa.

– Nyt alkaa olla itseluottamus kohdallaan ulkomaan reissujen jälkeen ja ihan hyvä rutiini ajamiseen. Sen takia luotto on kova, että Seinäjoella ajetaan taas voitosta ja se pyritään nyt ottamaan, Herranen toteaa päättäväisesti.

Luokassa suuri mielenkiinto kohdistuu Toyotan WRC-tallin uuden junioriohjelman kolmeen japanilaissuojattiin, Nao Otakeen, Yuki Yamamotoon ja Hikaru Kogareen. Kyseinen kolmikko aloittaa Pohjanmaalla taipaleensa Takamoto Katsutan jalanjäljissä. Katsuta aloitti itsekin aikanaan junioriohjelmansa nimenomaan SM-ralleista.

SM5-luokassa Jere Pensas on voittanut tällä kaudella jo kolme osakilpailua. Kotikisaansa valmistautuva laihialainen on luottavaisin mielin ennen viikonloppua.

– Hyvillä fiiliksillä lähdetään kotikisaan, jonka reitissä ei ole kyllä itselle oikeastaan mitään tuttua. Käydään ajamassa viikolla vielä vähän nuotti- ja ajotreeniä, niin ollaan varmasti valmiita. Kaksintaistelu (Leevi) Lassilan kanssa tästäkin luultavasti tulee, mutta koetetaan ajaa taas voitosta ja pitää Lassila takana, Pensas suunnittelee.

Pohjanmaan SM-ralli käynnistyy perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella. Lauantain ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta.

Pohjanmaa-rallin aikataulu:

Perjantai 17.6.

19.01 Lähtö: Seinäjoen Tori
19.44 EK1: Ojajärvi (23,60 km)
20.33 EK2: Hirvijärvi (19,18 km)
21.46 Huolto: Rengastien Autotarvike

Lauantai 18.6.

10.01 Huolto: Rengastien Autotarvike
11.05 EK3: Kärkimäki (18,20 km)
11.37 EK4: Hööpakka (12,10 km)
12.10 EK5: Viitala (11,00 km)
12.56 Huolto: Rengastien Autotarvike
14.30 EK6: Seinäjoen kaupunki (1,50 km)
15.35 Kokoomatauko: PowerPark
16.22 EK7: Pääjärvi (23,00 km)
17.30 EK8: Ämmälänmäki (20,20 km)
19.04 Maali: Seinäjoen tori

SM-luokkien pistetilanteet (4/7 osakilpailua):

SM1-luokka:

1. Emil Lindholm 79
2. Teemu Asunmaa 69
3. Egon Kaur 65

SM2-luokka:

1. Miikka Vuokila 82
2. Ville Hautamäki 68
3. Juha Pasanen 47

SM3-luokka:

1. Roope Korhonen 95
2. Lauri Joona 88
3. Jussi Lindberg 46

SM4-luokka:

1. Henri Hokkala 75
2. Toni Herranen 70
3. Kristian Nieminen 53

SM5-luokka:

1. Jere Pensas 93
2. Leevi Lassila 77
3. Miko Kiminki 47

Tiimit:

1. Printsport Junior Team 183
2. Co-Motorsport 161
3. Printsport 127

Lue myös nämä

  • Uusimmat