Puolan MM-rallille rankkaa kritiikkiä – pudotetaan pois MM-kalenterista?

Puolan MM-ralli
Puolan MM-ralli pudotetaan pois ensi vuoden kalenterista. Kuva: @World
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Puolan MM-ralli on todennäköisesti putoamassa MM-sarjan kalenterista viime viikonlopun kisassa sattuneiden turvallisuusongelmien vuoksi, kertoo Motorsport News.

Ongelmat alkoivat jo torstain testierikoiskokeella, kun pikataivalta seurannut katsoja sai iskun päähänsä ralliauton sinkauttamasta kivestä. Sairaalaan kiidätetty katsoja vaivutettiin keinotekoiseen koomaan päävamman vaatineen operaation jälkeen, mutta tiettävästi rallifani herätettiin koomasta aiemmin tällä viikolla.

Ongelmat jatkuivat perjantaina, kun yksi erikoiskokeista jouduttiin perumaan kokonaan. Katsojia oli kielletyillä katselualueilla eikä heidän turvallisuuttaan pystytty takaamaan.

Lauantaina nähtiin rallin vaarallisin tilanne, kun paloauto lähti erikoiskokeen varrelta ajamaan kisareitille kohti vastaan tulevaa ralliautoa. Italialaiskuljettaja Fabio Andolfi pystyi onnekseen välttämään osuman paloautoon, joka oli saanut kutsun raivaamaan puuta Baronowon pikataipaleen varrella olevalta tontilta. Paikallinen poliisi tutkii, miten paloauto pääsi erikoiskokeelle, joka oli vielä kesken. Voit katsoa videon tapauksesta täältä.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n rallipomon Jarmo Mahosen mukaan Puolan MM-rallin kohtalosta ei ole toistaiseksi tehty lopullista päätöstä.

– Rallin aikana oli useita turvallisuusongelmia, ja nyt meidän täytyy tutkia tapahtumat ja vetää johtopäätöksemme. Paloautotapausta tutkitaan paikallisesti, se ei sinänsä liittynyt ralliin. Mutta miten näin voi tapahtua? Tietojeni mukaan paloauto ajoi melkein poliisin päälle. Olimme erittäin onnekkaita, ettei mitään tapahtunut. Tällaiset tapaukset eivät kuulu ralliin, Mahonen sanoi Motorsport Newsille.

”Se oli aika pelottavaa”

Mahosen mukaan myös katsojakäyttäytyminen oli yksi pääsyistä ongelmille.

– Puolassa ei ole samanlaista katsojakulttuuria kuin meillä Pohjoismaissa. He haluavat päästä lähelle autoja. Viikonloppu oli erittäin kiireinen (FIA:n turvallisuusdelegaatti) Michele Moutonille. Meidän osalta viikonlopussa oli kyse selviytymisestä.

Myös kuljettajat ja tallit olivat huolissaan siitä, että yleisöä oli vaarallisissa paikoissa seuraamassa rallia.

– Miten me voisimme palata tänne takaisin? Siinä ei ole mitään järkeä. Ihmiset eivät ymmärrä, että auto voi lähteä mihin tahansa suuntaan. Tiessä on reikiä, ja joskus auto lentää ulos ja voi mennä minne vain. Katsojat seisovat heinäpaalien takana ja ajattelevat, että paali voi pelastaa heidät – ei mitään toivoa. Jos ajamme kuutosvaihteella pellolle, siinä on ainekset isoon katastrofiin, sanoi yksi kärkikuljettajista, joka halusi pysyä nimettömänä.

– Ralli on järjestetty täällä pitkään, mutta kun näki kaiken tämän, se oli aika pelottavaa, Hyundain tallipäällikkö Michel Nandan totesi.

Lue myös nämä

  • Uusimmat