Ott Tänak antoi palaa – virolaistähdeltä tiukkasanainen avautuminen

Rallin MM-sarjaan kaavaillut radikaalit uudistukset puhuttavat.
Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Vincent Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

FIA:n ehdotuksen mukaan rallin MM-sarjaan tulisi suuria muutoksia jo ensi kaudeksi. Haaste on siinä, että muutokset astuisivat voimaan kesken meneillään olevan luokittelukauden.

FIA:n WRC-työryhmää johtavat Robert Reid ja David Richards ovat julkaisseet uudistuspaketin, missä on monia todella radikaaleja ehdotuksia. Yksi isoimmista kaavailluista muutoksista olisi se, että Rally1-autojen hybridiyksiköistä tultaisiin luopumaan.

– Kuten aikoja sitten on nähty, niin he molemmat ovat varmasti hienoja tyyppejä ja he ovat tehneet historiaa, Hyundain tähtikuljettaja Ott Tänak sanoi Reidiin ja Richardsiin viitaten.

– Sanoisin kuitenkin, ettei sillä ole oikeastaan merkitystä, millaiset tekniset säännöt ovat. Mutta tämä on varmasti monimutkaistanut asioita tiimeille ja valmistajille ja vaikeuttanut monien ihmisten elämää, kun uusi kausi on jo niin lähellä. Eikä tästä ole vielä edes äänestetty, Tänak jatkoi.

– Hankalin osa on mielestäni se, ettei tämä laji ole kenenkään hallinnassa. Jotkut satunnaiset päätökset tulevat satunnaisilta ihmisiltä vuodesta toiseen. Eikä meillä ole selvää visiota olemassa siitä, mihin suuntaan haluamme mennä. Se on todella huolestuttavaa, Tänak latasi.

FIA:n ehdotuksen idea on se, että Rally1-autoja ja Rally2-autoja tuotaisiin lähemmäksi toisiaan. Tänak näkee tässä suuren riskin ja nostaa esiin huolenaiheen.

– Vähennämme tehoja Rally1-autoista, jonka turvakaaret ja runko tuovat suojaa. Sitten lisäämme tehoja Rally2-autoihin, joissa ei edes ole samanlaista turvaa. Olen yllättynyt siitä, että nämä ihmiset ovat iloisia kantaessaan vastuun tällaisista päätöksistä ja asettaessaan kuljettajat näin suureen vaaraan. Ralli on tietysti aina vaarallista, mutta olen yllättynyt siitä, että näin tehdään, koska turvallisuus on kuitenkin ollut pitkään ensisijainen asia. Tällä hetkellä se ei näytä siltä ja siitä olen yllättynyt.

Tänakin tallikaveri Thierry Neuville on ehtinyt jo toteamaan, että FIA:n ehdottama muutospaketti on niin sanottu paniikkiratkaisu. Tänak on ihan samoilla linjoilla.

– Muutos on tulossa hyvin lyhyellä aikavälillä, eikä siitä ole edes keskusteltu valmistajien kanssa. Tämä laji ei ole ollut hyvässä tilassa. Vain hyvin harvat valmistajat pitävät tätä lajia pystyssä ja nyt näitä muutoksia ollaan tekemässä ilman, että näiden harvojen valmistajien kanssa edes keskustellaan. Olen hyvin yllättynyt siitä, miten näitä päätöksiä tehdään, Tänak sanoi.

Erityisesti nykyisistä hybridiyksiköistä luopuminen on aiheuttanut närää. Kuljettajat ovat moneen otteeseen sanoneet, ettei niistä kannattaisi luopua.

– Se päätös tehtiin ja hyväksyttiin vuoteen 2026 saakka. Kaikki olivat valmistautuneita siihen. Mutta kaikista monimutkaisimpia asioita tapahtuu aina silloin, kun tehdään tällaisia paniikkipäätöksiä, Tänak totesi.

– Sanoisin jopa, että ei ole mitään väliä, mitä kuljettajat sanovat, vaan tärkeintä olisi pitää valmistajat tyytyväisinä. Ja mitä me kuljettajat edes voisimme tehdä? Olemme vain kuljettajia ja meidän pitää hyväksyä päätökset. On vain sääli, että päätöksiä tehdään tällä tavalla, Tänak pamautti.

Tänak ei haluaisi luopua rallin ajamisesta, vaikka hän on pettynytkin FIA:ssa vallitsevaan sekasortoon.

– Haluaisin ehdottomasti pysyä mukana. Tämä on hauska laji. Mutta tällainen epävakaus FIA:ssa ei auta yhtään. Siitä huolimatta tämä laji on edelleen hauskaa ja rakastan sitä. Toivon vain, että he eivät pilaa sitä liikaa, Tänak latasi.

Lue myös nämä