Muistatko vielä, missä ja milloin on rallin MM-sarjassa juhlittu suomalaista neloisvoittoa? (video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjassa ei viime vuosina ole hirveästi suomalaismenestyksellä juhlittu, mutta edellisen vuosituhannen puolella menestystä tuli välillä todella isolla kädellä.

MM-ralleissa on nähty kautta historian yksi huikea viitoisvoitto sekä kolme neloisvoittoa suomalaisittain. Ja nyt tässä katsauksessa kyseessä on vain vuodesta 1979 eteenpäin ajetut MM-koitokset, sillä tuosta vuodesta alkaen on kilpailtu myös kuljettajien mestaruudesta. Vain yksi näistä huikeista suomalaistuloksista on tullut maamme rajojen ulkopuolella. Muistatko vielä mikä?

No, paljastetaan kyseinen ralli. Kyseessähän oli vuosi 1986 ja perinteikäs RAC-ralli Isossa-Britanniassa. Tuolloin voittoa juhli Peugeotilla ajanut Timo Salonen minuutin ja 22 sekunnin turvin ennen Lancian Markku Alénia. Neloisvoiton täydensivät kolmanneksi ajanut Juha Kankkunen sekä neljänneksi sijoittunut Mikael Sundström. Tuolloin RAC-rallissa ajettiin hurjat 45 erikoiskoetta ja yli 500 ek-kilometriä.

Vuoden 1985 RAC-rallista koostevideon voit katsoa artikkelin yläpuolelta olevalta videolta.

Samana vuonna 1986 MM-sarjassa nähtiin kaksi kolmoisvoittoa, joista ensimmäinen tuli kauden avanneesta Monte Carlon rallista, jossa Henri Toivonen oli Lanciallaan ykkönen ennen Salosta ja Hannu Mikkolaa. MM-sarjan voitti Kankkunen ennen Alénia ja Salosta. Ikävä kyllä kyseistä vuotta leimaa kuitenkin suomalaismenestyksen sijaan vahvimmin Toivosen ja kartanlukija Sergio Creston traaginen onnettomuus Korsikan rallissa.

Kaksi muuta neloisvoittoa tulivat Jyväskylän MM-rallissa peräkkäisinä vuosina 1996 ja 1997. Molemmilla kerroilla järjestys oli täsmälleen sama. Voittoa juhli Tommi Mäkinen ennen Kankkusta ja Jarmo Kytölehtoa. Vuonna 1996 neljäs oli Marcus Grönholm ja vuotta myöhemmin serkkupoika Sebastian Lindholm.

Vuoden 1996 Suomen MM-ralli muistetaan varmasti parhaiten Harjun ek:n ikävistä tapahtumista. Koostevideon kilpailusta voit katsoa alapuolelta.

 

Myös vuonna 2017 Jyskälässä sinivalkoisilla oli neloisjohto, joka kesti aina 19. erikoiskokeelle asti. Lauantai-iltapäivän Ouninpohjan pätkällä Jari-Matti Latvalan Toyotan tekniikka kuitenkin petti. Lopulta neljän joukossa oli kolme suomalaista. Esapekka Lappi voitti, Juho Hänninen oli kolmas ja Teemu Suninen neljäs.

Entä se ainoa viitoisvoitto sitten? Vuonna 1981 Jyskälässä nähtiin viisi meikäläistä kärkisijoilla seuraavassa järjestyksessä: Ari Vatanen, Alén, Mikkola, Salonen ja Pentti Airikkala.

Nelois- tai viitoisvoitot ovat olleet erittäin harvinaisia myös muille kuin suomalaisille. Kun allekirjoittanut kahlasi läpi tilastoja, niin oikeastaan ainoa mainitsemisen arvoinen oli ruotsalaisten viitoisvoitto kotirallissaan 1989. Tuolloin kuudenneksi ajoi muuten Basti Lindholm. Myös Korsikalla 1979 ja Norsunluurannikon rallissa 1989 nähtiin ranskalaisten dominanssia. Tuo taas johtui siitä, että MM-sarjan kärkinimet eivät edes olleet mukana, vaan osakilpailuissa oli lähinnä ranskalaisia kuskeja mukana kilpailemassa paremmuudesta.

Tästä historiakatselmuksesta kreditit ansaitsevat Twitterin ralligurut Antti Loponen ja Jarno Saari sekä muut Jussi Andelinin kyseiseen twiittiin osallistuneet asiantuntijat.

Lue myös nämä