MM-rallituomio: Hyundai-kuskille murska-arviot – ”Hän on kirjaimellisesti vain osallistumassa MM-sarjaan”

Rallin MM-kauden neljäs osakilpailu ajettiin viikonloppuna Kroatiassa. Rallit.fin toimittajat antavat arvosanat pääluokan kuljettajille.
Andreas Mikkelsen
Andreas Mikkelsen. Kuva: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kroatian asvalttikisa päättyi lopulta Toyotan ranskalaiskonkarin Sebastien Ogierin voittoon, kun hänen tallikaverinsa Elfyn Evans ja Hyundain Thierry Neuville sortuivat pieniin virheisiin päätöspäivänä.

Rallit.fin toimittajat Toni Heinonen, Aki Hietavala ja Ville Hirvonen arvioivat jokaisen pääluokan kuljettajan suorituksen kouluarvosanoin (4-10).

Toni Heinonen

Sebastien Ogier (Toyota) 9

Ranskalainen teki juuri sitä työtä, mitä häneltä on tilattu. Ajosuoritukset olivat hyvällä tasolla, mutta ei hän sentään säkenöinyt. Multimestarin rutiininomainen suoritus piti hänet mukana kärkitaistossa, ja kun muut tyrivät, hän korjasi potin kotiin.

Elfyn Evans (Toyota) 8

Evans kävi etenkin lauantaina rajua kamppailua Neuvillea vastaan. Walesilaisella oli paikoin ”yrkkää”, mutta toisaalta esityksestä paistoi, että hän ajatteli enemmän MM-sarjan kokonaistilannetta – kuten toki pitääkin, jos haluaa mestariksi. Tällä kertaa arvosana ei kuitenkaan yllä kiitettävän puolelle.

Thierry Neuville (Hyundai) 8

Belgialaisella oli vahvaa tekemistä lauantai-iltaan saakka. Kaikesta huokui, että hän haluaa uusia Monten temppunsa eli ottaa maksimipisteet. Mutta sunnuntaiaamun moka pilasi osittain hänen kisansa, vaikkakin hän otti kohtuulliset pisteet ja sai pitää MM-sarjan kärkipaikan.

Ott Tänak (Hyundai) 7

Kaudesta on nyt ajettu vajaa kolmannes, eikä Tänak ole ollut kertaakaan liekeissä. Homma ei ollut hanskassa Kroatiassakaan. Virolainen alkaa olla pahasti myöhässä mestaruusjunasta. Jos jotain hyvää pitää hakea, niin sai Tänak sentään toiseksi isoimmat pisteet kisasta.

Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) 7½

Ranskalaiseen kohdistui entistä isommat odotukset kahden palkintokorokepaikan jälkeen, mutta tällä kertaa podium jäi haaveeksi. Sunnuntailta hän olisi voinut ottaa kovat pisteet, mutta hän törmäsi leikkausesteeseen. Power Stagen huima veto oli kuitenkin osoitus hänen potentiaalistaan.

Takamoto Katsuta (Toyota) 6

Toyota-kuski on väläytellyt vauhtiaan, mutta Kroatiassa jokin mätti pahemman kerran. Hän toki kuittasi korkeimmat päiväkohtaiset pisteet sunnuntailta, mutta sitä ennen hän oli hukassa. Tämä kisa jäi häneltä pahasti pakkasen puolelle.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) 5-

Norjalainen oli aivan yössä koko viikonlopun. Hänen vauhtinsa oli käytännössä samalla tasolla kuin edellisvuonna, vaikka kalusto on muuttunut Rally2-autosta Rally1-luokituksen hybridikilpuriin. Jos touhu jatkuu samanlaisena, Mikkelsenin paluu pääluokkaan jää todella lyhyeksi. Siinä eivät auta selittelyt kokemuksen puutteesta Rally1-autolla.

Gregoire Munster (M-Sport Ford) 5

Munsterin kisasta tuli jälleen oppireissu. Toki hän antaa kokemuksessa tasoitusta muita pääluokan kuljettajia vastaan, mutta onhan se karua, että kärki karkaa yli viiden minuutin päähän. Hän pääsi ensimmäistä kertaa ilman isompaa ohjelmaa maaliin, mutta ei tästä tarvitse päätä silitellä.

Aki Hietavala

Sebastien Ogier (Toyota) 9+

Voitto on aina voitto, vaikkakin nykyisellä pistejärjestelmällä sen arvo on romutettu. Ogier voitti, kun kaksi pahinta kilpailijaa teki sunnuntaina virheen. Ehjä suoritus silti ranskalaiselta, mutta välillä meinaa mennä meriselitysten puolelle.

Thierry Neuville (Hyundai) 9-

Erittäin vahvaa tekemistä lähes koko viikonlopun. Belgialainen oli viemässä isoa pistepottia myös Kroatiasta, mutta yksi virhe pilasi sen. Silti kiitettävä suoritus.

Elfyn Evans (Toyota) 9

Kiitettävä suoritus myös Evansilta. Ei ihan kympin veto häneltäkään, mutta mahtavaa taistelua koko kisan ajan ja kakkostila plakkariin. MM-sarjassa edelleen Neuvillen kovin haastaja.

Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) 8+

Hyvää tekemistä jälleen ranskalaiselta! Power Stagen ylivoimainen voitto oli kympin suoritus, mutta ihan ei kyyti riittänyt alkukisasta kärjelle. Myös oma virhe sunnuntaina rokottaa arvosanaa. Toki betoniesteet tuodaan reitille vasta nuotituksen jälkeen, mutta virhe se silti oli.

Takamoto Katsuta (Toyota) 7½

Katsutan kisa oli kaksijakoinen. Perjantaina ja lauantaina vauhti oli kehnoa, koska luottoa ei löytynyt. Sunnuntaina taas erittäin hieno veto ja täydet pisteet sekä miehelle itselle että tiimille.

Ott Tänak (Hyundai) 7+

Ei vain nyt lähde virolaisella. Jälleen vaisu kisa, eikä asiaa kärjen kyytiin oikein missään vaiheessa. Kisa hävittiin jo perjantaina, ja vaikka sen jälkeen ajat paranivat, on se aika laiha lohtu. Onneksi uusi pistejärjestelmä avitti Tänakille kelpo potin pisteitä.

Gregoire Munster (M-Sport Ford) 7-

No, miten tätä nyt sitten arvioidaan? Pääsi ainakin ensimmäistä kertaa tällä kaudella maaliin ilman ohjelmanumeroita. Onhan tuo vauhti kuitenkin vielä melko kaukana kärjestä, vaikka toki luxemburgilainen onkin vasta uransa alkumetreillä ykkösluokassa.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) 6-

Oli taukoa tai ei. Oli kokemuksen puutetta hybrideistä tai ei. Seliseli! Aika järkyttävän kaukana on Mikkelsenin kyyti huippuajoista. Kuudes tila ja neljä minuuttia kärkeen. Ei siinä paljon selittelyt auta.

Ville Hirvonen

Sebastien Ogier (Toyota) 9

Ogier sai paikan nousta rallin kärkeen sunnuntaina, kun Thierry Neuville ja Elfyn Evans tekivät virheen. Sen paikan ranskalaislegenda käytti ja nappasi Kroatiasta muhkeimman pistepotin, 21 MM-pistettä. Ennen sunnuntaita ajoi tasaisesti, eikä tehnyt virheitä. Kiitettävä suoritus ranskalaiselta.

Elfyn Evans (Toyota) 7

Teki ajovirheen sunnuntaina ja menetti samalla mahdollisuudet rallin voittoon. Perjantaina ja lauantaina oli kuitenkin todella vahva ja leikki hienoa kissa-hiiri-leikkiä Thierry Neuvillen kanssa. Mutta kun mestaruudesta ajetaan, ei sunnuntaina nähtyihin virheisiin vain yksinkertaisesti ole varaa. Se pudotti nyt walesilaisen arvosanaa tuntuvasti.

Thierry Neuville (Hyundai) 7

Samat sanat pätevät belgialaiseen kuin Evansiin. Ilman sunnuntain virhettä arvosana olisi ollut kiitettävän luokkaa. Neuville ajoi tapansa mukaan erittäin vahvasti asvaltilla, perjantai ja lauantai olivat kokeneelta kuljettajalta nappiosumia. Mutta sitten se virhe…

Ott Tänak (Hyundai) 6

Tänäkin alkukausi on ollut minulle henkilökohtaisesti se suurin yksittäinen pettymys. Odotin, että Tänak pystyisi takomaan kovaa tulosta Hyundaille palattuaan päivästä yksi alkaen, mutta niin ei ole käynyt. Tuntuu edelleen hakevan ajamisen kanssa tasapainoa ja itseluottamus on hukassa. Mestaruustaistelun kannalta olisi toivottavaa, että virolainen heräisi, kun ”sorakausi” saadaan käyntiin. Olisi upeaa nähdä, kun Tänak taistelee Neuvillen ja Evansin kanssa mestaruudesta!

Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) 8

Tähän olisi raapustettu yhdeksikkö, jos ei olisi tehnyt yhtä pientä virhettä sunnuntaina. Arvosanaa hilaa kuitenkin hyvän puolelle se, että käytännössä MM-sarjan kolmonen ei ole ennen Kroatiaa tehnyt vielä yhtään virhettä. Ajoi kaiken päälle vielä pohja-ajan Power Stagelle. Sitä ei varmasti kovin monen papereista löytynyt. Sai näyttöpaikan uudelleen Rally1-kalustolla tällä kaudella ja on käyttänyt sen toistaiseksi lähes maksimaalisella tavalla hyväkseen. Kuka sanoikaan, ettei Fordilla ole tällä kaudella yhtään tähtikuljettajaa?

Takamoto Katsuta (Toyota) 8

Voitti ”Supersunnuntain”. Aloitti rallin aika varovasti, mikä oli ehkä ihan oikea ratkaisu. Kun kokemusta ei kuitenkaan liikaa ole, on syytä ajaa viisaasti. Varsinkin kun tämä uusi älyvapaa pistesysteemi antaa siihen mahdollisuuden. Katsuta on oikealla tiellä. Aika näyttää, kasvaako japanilaisesta vielä tulevaisuudessa jopa osakilpailuvoittaja. Eväät siihen ovat olemassa.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) 5

Hävisi taas minuuttitolkulla kärjelle, eikä löytänyt hyvää tekemistä oikein missään vaiheessa. Odotuksetkaan eivät tietysti korkealla olleet, mutta kyllähän Mikkelsenin paikalla katselisi mielummin vaikkapa Teemu Sunista. Nyt norjalainen on kirjaimellisesti vain osallistumassa MM-sarjaan.

Gregoire Munster (M-Sport Ford) 5

Ajaa toista M-Sportin Fordia. Juuri muuta sanottavaa tästä kaverista ei ole ollut koko kauden aikana. On Mikkelsenin tavoin vain osallistumassa ja kasvattaa Rally1-kuljettajien määrää. Hyvin vaisu esitys taas kerran. Munsterin heikkoutta korostaa kiusallisella tavalla se, että tallikaveri Adrien Fourmaux on täysin eri planeetalta.

Lue myös nämä