MM-rallin uutuudelle peukkua Toyota-tähdeltä – tätä on kaivattu sarjaan

Rallin MM-sarja saa ensi kaudella täysin uuden kilpailun.
Yoann Bonato
Yoann Bonato Bonato ajoi Kanariansaarten EM-rallin voittoon toukokuun alussa. Kuva: Andre Lavadinho/@World/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ensi vuoden kilpailukalenteria ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että sarja tekee paluun Espanjaan. Tosin tällä kertaa ei kilpailla Kataloniassa vaan Kanariansaarilla.

Kanariansaarten rallilla on pitkät perinteet rallin EM-sarjan puolella, mutta sitä ei ole koskaan aiemmin ajettu MM-sarjan osakilpailuna. Gran Canarian saarella ajetaan MM-pisteistä vuosina 2025 ja 2026.

Espanjassa ajettiin edellisen kerran MM-pisteistä Saloun seudulla tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Katalonian MM-ralli oli niin sanottu puhdas asvalttikisa, jossa ajaminen oli ”ratamaista”.

Kanariansaarilla olosuhteet ovat samankaltaiset. Juuri sellaisia erikoiskokeita on kaivattu MM-sarjaan, myöntää Toyota-tähti Elfyn Evans.

– Pätkät vaikuttavat mukavilta ja ne ovat hieman erilaisia verrattuna siihen, mitä meillä on nyt sarjassa. Katalonian lähdettyä kalenterista sarjassa ei ole ollut todellista ratakisamaista asvalttirallia, Evans sanoo EM-sarjan nettisivuilla.

– Gran Canaria todellakin tarjoaa sellaisen. Leikkauksia on vähän, joten se on hyvä lisäys kalenteriin. Erojen ei pitäisi olla isoja kilpailussa, mikä nähtiinkin jo EM-rallissa, walesilainen jatkaa.

Toukokuun alussa ajetun Kanariansaarten EM-ralliin voittoon ajoi ranskalainen Yoann Bonato niukalla 2,8 marginaalilla maanmieheensä Mathieu Franceschiin.

Espanjalaiskuljettaja Pepe Lopez haluaa ehdottomasti olla lähtöviivalla historian ensimmäisessä Kanariansaarten MM-rallissa. Nykyään WRC2-luokassa kilpaileva Lopez juhli turistien suosimassa kohteessa EM-rallin voittoa vuonna 2019.

– Kanariansaaret on yksi niistä paikoista, missä rakastetaan rallia. Tunnelma on varmasti ilmiömäinen, kun MM-sarja saapuu sinne. Erikoiskokeet ovat erilaisia verrattuna muihin asvalttikisoihin, joten se on haaste kuljettajille ja talleille, Lopez tietää.

– Se on upea kilpailua. Jos voitan lotossa, ajan varmasti siellä Rally1-autolla, Lopez veisteli.

Lue myös nämä