MM-rallikausi käyntiin! Asiantuntija analysoi Monten avauspäivän haasteet

Rallin MM-kausi 2024 käynnistyy torstai-iltana Monte Carlon osakilpailulla. Rallit.fin reittiasiantuntija esittelee legendaarisen Monten torstain erikoiskokeet.
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi vauhdissa Monte Carlon MM-rallissa vuonna 2023. Kuva: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ennen varsinaisia erikoiskokeita autokunnat käyvät piipahtamassa Monacossa, mutta sen jälkeen päästään itse asiaan.

Pimeän laskeuduttua vedetään kaksi ensimmäistä erikoiskoetta Alppien maisemissa. Tunnelma on varmasti kohdallaan, kun intohimoiset rallifanit pistävät soihdut palamaan ja ilotulitteet paukkumaan autokuntien kiitäessä pikataipaleilla.

Torstai 25.1. – klassikkopätkien kautta Gapiin

Aiempien vuosien tapaan Monte Carlon ralli alkaa torstaina kahdella pimeässä ajetulla pätkällä, kun siirrytään Monacosta Gapiin. Tällä kertaa reitti on lähes sama kuin 2018, vain ensimmäinen pätkä on nyt lyhyempi.

Torstain aikataulu (Suomen aikaa):
17.52 Lähtö: Monaco
20.37 Renkaanvaihto: Digne-les-Bains
21.35 EK1: Thoard – Saint-Geniez (21,01 km)
22.58 EK2: Bayons – Breziers (25,19 km)
YHTEENSÄ: 46,20 km

EK1 Thoard – Saint-Geniez ajetaan nyt eri suuntaan kuin 2021 ja 2022. Se on myös tutummin läntinen puolisko legendaarisesta Sisteronista, ajettuna samaan suuntaan kuin 2018, mutta eri suuntaan kuin useimpina vuosina.

Pätkän puolivälissä on osuus, joka on aiempina vuosina ollut luminen ja jäinen. Vuonna 2018 täällä oli ohjelmaa lähes joka kuskilla.

Alussa ja lopussa on kevyemmin kääntyileviä osuuksia, mutta myös ajoittaisia tiukkoja mutkia sekä yksi ahdas kylän ohitus lumisen osuuden jälkeen.

EK2 Bayons – Bréziers muistetaan sen alussa olevasta neulansilmien sarjasta, joka tunnetaan nimellä Les Tourniquets. Tämä on suosittu katselupaikka, jossa ilotulitteet säihkyvät ja tunnelma on Montea aidoimmillaan.

Thierry Neuville pilasi rallinsa voiton tällä erikoiskokeella vuonna 2017 kolauttamalla auton takajousituksen tiensivuun, mutta sai henkisen hyvityksen vuoden 2020 mahtavalla pohja-ajallaan.

Suuri osa pätkästä on vauhdikasta, mutta mukana on myös syheröisiä osuuksia, ahtaita kylien ohituksia ja paljon risteyksiä.

Kuuntele alta Rallipodin uusin jakso! Voit myös kuunnella sen Spotifystä. Podcastissa pääsevät ääneen Kalle Rovanperä, Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala. Pistä Rallipodi seurantaan Spotifyssä!

Lue myös nämä