Missä on Ismo? Suomalainen rallimies katosi mystisesti yli 20 vuotta sitten

Ruotsin MM-ralli 2000 eteni vahvasti suomalaisten komennossa.
Ruotsin MM-ralli
Ruotsin MM-ralli ajettiin pitkään Karlstadin läheisyydessä. Kuva vuoden 2016 kilpailuista. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Marcus Grönholm voitti ja tuleva maailmanmestari Tommi Mäkinen oli toinen. Suomalaiset fanit palasivat kotiin riehakkaissa tunnelmissa sinivalkoisten kaksoisvoiton jälkeen.

24 vuotta sitten ajettu kilpailu muistetaan kuitenkin myös traagisesta tapahtumasta. Riihimäkeläinen Ismo Kumpulainen palasi kaverinsa kanssa kotiin Ruotsin rallista, mutta katosi pian jäljettömiin.

Sen oli tarkoitus olla ihan tavallinen ilta. Ismo ja hänen ystävänsä saapuivat rallireissulta kotiin ja reissun pölyt päätettiin pestä pois saunassa. Sauna oli rakennettu autohallin yhteyteen, missä rallimies Ismo puuhasteli itsekin ralliautojen parissa.

Ismon kaveri Esa meni jo etukäteen löylyihin. Hän istui jo tovin lauteilla, mutta Ismoa ei kuulunut. Ismo ei koskaan saunaan enää tullut. Esan odotuksesta tuli lopulta ikuista.

– Silloin oli pitkä viikonloppu Ruotsin rallissa ja tulimme laivalla yli. Oli tarkoitus, että putsataan pölyt pois saunassa. Itse kampesin sitten jo saunaan ja jonkun aikaa löylyttelin siinä ja taisin suihkussakin käydä. Sitten aloin ensin huutelemaan kaveria siitä ovelta ja sitten menin verstaan puolelle, mutta ei näkynyt enää siinäkään, Ismon ystävä Esa Hannula kertasi traagisen päivän tapahtumia Ylen Kadonneet-ohjelmassa vuosia myöhemmin.

– Siinä se oli. Sen jälkeen minä en ainakaan ole mitään nähnyt, enkä kuullut, Hannula jatkoi.

Katoamisilmoitus Kumpulaisesta tehtiin nopeasti, jo 16. helmikuuta. Katoamisilmoituksen jätti poliisille Kumpulaisen vaimo. Poliisi alkoi jo hyvin varhaisessa vaiheessa epäillä, että katoamiseen saattoi hyvinkin liittyä rikos.

Kumpulainen, 30, ei nimittäin ollut ensimmäistä kertaa kateissa. Hänen elämästään löytyi vaihe, jonka aikana hän pakoili velkojiaan peräti kolmen vuoden ajan.

– Kumpulaisen taustasta tuli meille esiin seikkoja, jotka joissakin tapauksessa ovat olleet myös henkirikoksen motiivina, rikoskomisario Mika Heikkonen sanoi Kadonneet-sarjassa.

Ismon omaiset kuulivat myös hänen aiemmasta katoamisestaan. Ismo ei kuitenkaan tuolloin ollut omaisiltaan kateissa, vaan omaiset kyllä tiesivät, missä mies menee.

– Ei se ollut ollenkaan sama asia, mitä tapahtui vuonna 2000. Sen jälkeen ei ole näkynyt, eikä kuulunut, Ismon sisko sanoi.

Kumpulaisen katoamisen poliisitutkimus oli kuin parhaastakin dekkarista. Katoaminen tapahtui hyvin yllättäen, eikä poliisilla ollut mitään johtolankoja.

Tapaus sai myöhemmin saman vuoden kesällä todella oudon käänteen. Ismo Kumpulainen nähtiin elossa vuoden 2000 Jyväskylän MM-rallissa. Silminnäkijät olivat täysin varmoja, että kahvilassa nähty mies todella oli Ismo.

Kumpulaisen pitkäaikainen ystävä palaa puolen yön aikaan lauantaina Tuomiojärven leirintäalueelle ja päättää vielä hörpätä kupillisen kahvia. Tässä kohtaa ystävä kokee elämänsä suurimman yllätyksen. Ismo Kumpulainen istuu yksin kahvilan pöydässä ja havaittuaan ystävänsä hän lähtee paikalta nopeasti sanaakaan ystävälleen sanomatta.

– Sitä en itse kyllä pidä ihmeenä. Hän oli niin huima rallimies, että varmaan oli tärkeä kilpailu. En pidä sitä ihmeenä, mutta aika huima temppu on, jos on siellä ollut, Hannula kommentoi näköhavaintoa.

Kahvilahavainto ei ollut ainoa laatuaan. Kumpulainen nähdään väitetysti myös legendaarisella Ouninpohjan erikoiskokeella. Siellä hänet on väitetysti nähnyt Kumpulaisen tuntema ralliharrastaja. Havainnoin uskottavuutta lisää se, että tuttava oli nähnyt Kumpulaista kovasti muistuttavan miehen vain muutaman metrin päästä.

Poliisi piti havaintoja luotettavina. Varsinkin kahvilassa tapahtunut kohtaaminen oli siinä mielessä uskottava, että silminnäkijä todella tunsi Kumpulaisen ja toisaalta Kumpulainen poistui nopeasti paikalta, kun hän huomasi tulleensa nähdyksi.

Uusi havainto ei kuitenkaan merkittävällä tavalla muuttanut poliisin tutkintaa. Poliisilla oli edelleen kaksi avointa tutkintalinjaa myös näiden havaintojen jälkeen. Rikokseen perustuva tutkintalinja ja omaehtoiseen katoamiseen perustuva tutkintalinja.

Kumpulaisen erikoinen pikataival sai uusia käänteitä vielä tämänkin jälkeen. Yksi henkilö väitti nähneensä hänet elossa Turengissa ja Kumpulainen on väitetysti nähty myös Jyväskylän rallissa 2001. Poliisi ei pitänyt näitä havaintoja kuitenkaan varmana.

Kumpulainen on edelleen kateissa. Hänen katoamisestaan tuli nyt helmikuussa kuluneeksi tasan 24 vuotta. Poliisi on myöhemmin todennut, että vahvin tutkintalinja oli lopulta kuitenkin se, että Kumpulainen olisi omaehtoisesti kadonnut. Suomessa vapaaehtoinen katoaminen ei ole rikos. Henkirikosten osalta tapon vanhenemisaika on 20 vuotta, kun taas murha ei vanhene koskaan.

Rallimies Ismo Kumpulaisen tapaus uhkaa jäädä ikiajoiksi mysteeriksi.

Juttua korjattu 15.2 kello 11.11. Kumpulainen nähtiin Tuomijärven leirintäalueella, eikä Kuorintajärven, kuten jutussa aiemmin virheellisesti mainittiin.

Lue myös nämä

  • Uusimmat