Melkoista turbulenssia kulisseissa! WRC-talleilta yhteinen valitushuuto

Rallin MM-sarjan tallit eivät ilahtuneet Kansainvälisen autoliiton FIA:n paksusta sääntöuudistusnivaskasta.
Kuvituskuva
Kuvituskuva; M-Sport Ford
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jo ensi kaudeksi Rally1-autoista on määrä tiputtaa hybridiyksiköt kokonaan pois ja vähentää myös aerodynamiikkaa sekä voimaa. Sen sijaan Rally2-autoihin on lunastettavissa WRC-paketti, jonka myötä ensi kaudella kahden eri luokan kilpa-autot voisivat kamppailla lähes tasaväkisesti MM-rallien voitoista.

Taustalla on tietenkin isossa kuvassa kulujen vähentäminen, kunnes kokonaan uudet säännöt tulevat voimaan kaudella 2027. Nykyisille WRC-talleille ensi kauden auton kehittäminen ei kuitenkaan tule ilmaiseksi.

Hyundai, Toyota ja M-Sport Ford ovatkin rallisivusto Dirtfishin mukaan laatineet FIA:lle yhteisen kirjelmän, jossa ne vaativat nykysäännöissä pysymistä meneillään olevan luokittelujakson loppuun saakka eli vuoden 2026 loppuun.  

FIA:n alaisuudessa toimivalla WRC-komiossiolla on ensi viikolla kokous, joten nähtäväksi jää, vaikuttaako kolmen valmistajan vetoomus mihinkään. Uudet säännöt on määrä nuijia läpi kesäkuussa maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksessa, mutta joitain veivauksia niihin on povattu tulevan.

– Tämä on edistystä. Kun saadaan kaikki valmistajat yhtenäisiksi, kirjaimellisesti samalle sivulle, niin se on iso askel eteenpäin. Se on myös osoitus siitä, miten paljon tähän aiheeseen liittyy tunteita, eräs sisäpiirin lähde livertelee Dirtfish-sivustolla.

– Kaikki varmasti tunnustavat, että MM-sarjan eteen on tehtävä töitä, mutta tiimit ovat yhteinen nimittäjä. Ehkä voimme joitain muutoksia tehdä sääntöihin ensi vuodeksi, mutta näin merkittävät uudistukset saavat monet ihmiset hermostuneiksi.

Edessä on taatusti mielenkiintoiset pari kuukautta kulisseissa. Toteutuuko FIA:n ja promoottorin huima uudistuspaketti vai vedetäänkö käsijarrusta?

– FIA:n työryhmä on tehnyt todella hyvää työtä ongelmien korostamisessa ja niiden ratkaisemisessa, mutta ehkä heidän paras saavutuksensa on ollut saada tiimit yhtenäisiksi, lähde sanoo.

Lue myös nämä