Legendaariseen ralliin iso muutos – mallia otettu rallin MM-sarjasta

Dakar-rallin järjestäjät ovat julkistaneet reitin ja aikataulun ensi vuoden alussa ajettavaan kilpailuun.
Carlos Sainz
Carlos Sainz vauhdissa Dakar-rallissa. Kuva: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Legendaarinen Dakar järjestetään nyt kuudetta kertaa Saudi-Arabian aavikoilla. Kilpailun 47. painos käynnistyy 3. tammikuuta 2025 Bishasta ja päättyy 17. tammikuuta Shubaytahiin.

Aavikkoseikkailun reitillä on jälleen 48 tunnin etappi, joka tuotiin kilpailuun viime vuonna. Lisäksi ralli vierailee niin sanotulla Tyhjän neljänneksen aavikolla, joka pistää kuljettajat ja kaluston todelliseen koetukseen. Mukana on myös yli 800 kilometriä pitkä maratonpätkä.

Rallin formaattiin on tehty myös merkittäviä muutoksia. Kisassa on ainakin viisi etappia, joissa moottoripyörä- ja autoluokkien kilpailijat ajavat eri reittiä. Tämä lisää turvallisuutta, kun autojen ei tarvitse niin usein ohittaa moottoripyöräilijöitä. Lisäksi autokunnille tulee lisää haastetta navigointiin, sillä ne eivät pysty seuraamaan moottoripyörien jättämiä jälkiä.

Dakarin päätteeksi ajetaan yhteislähdöllä tapahtuva etappi, joka on pituudeltaan muita lyhyempi. Etapilla on tarkoitus jakaa lisäpisteitä samaan tapaan kuin rallin MM-sarjan Power Stage -erikoiskokeilla.

– Yritämme jotain samanlaista kuin rallin MM-sarjan Power Stage: voittaja saa enemmän pisteitä MM-sarjaan, Dakar-rallin johtaja David Castera kertoi Motorsport.comin espanjankieliselle sivustolle.

– Aiomme siis hieman leikitellä viimeisen erikoiskokeen kanssa, joka on lyhyt ja päättyy hieman erikoiseen leiriytymispaikkaan, koska pidän ajatuksesta olla lähellä aavikkoa – se on osa Dakarin DNA:ta.

Casteran mukaan ainoastaan kilpailun päätösetappi on pituudeltaan alle 350-kilometrinen.

Tämän vuoden Dakar-ralli päättyi espanjalaiskonkari Carlos Sainzin voittoon.

Lue myös nämä

  • Uusimmat