Kommentti: MM-rallipomolla lähes toivoton tehtävä – mutta hyötyykö Teemu Suninen siitä?

Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva : @World
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan kuljettajaruletti pyörii tällä hetkellä vinhaa vauhtia. Kuka jää nykyiseen talliinsa? Ja kuka vaihtaa maisemaa ennen ensi kautta?

Tämän syksyn merkittävin pelinappula kuskipaletissa on Sebastien Ogier, viidettä peräkkäistä maailmanmestaruuttaan jahtaava ranskalainen. Ogier on päässyt hyvän vauhtiin myös M-Sport-tallin Ford Fiestalla jouduttuaan hyvästelemään Volkswagenin viime kauden jälkeen, mutta supertähden jatko M-Sportilla vaikuttaa todella epävarmalta.

Ogier lähti aikoinaan myrskyisissä merkeissä Citroenilta, ja tuolloin vaikutti, ettei entistä laskettelunopettajaa enää nähdä ranskalaisauton ohjaamossa. Mutta tilanteet muuttuvat, joskus yllättävästikin.

Citroenin tallipomo Yves Matton on sanonut suoraan, että tallin ykkösprioriteetti on saada Ogier talliin ensi kaudeksi. Samaan aikaan Ogier on toistanut kerta toisensa jälkeen, että hän jää M-Sportille ainoastaan siinä tapauksessa, että hänen nykyinen työnantajansa saa täyden tehdastuen Fordilta.

Yhtälön häviäväksi osapuoleksi on näillä näkymin jäämässä M-Sport-pomo Malcolm Wilson. Brittipäällikkö on yrittänyt houkutella autonvalmistajaa takaisin rahoittamaan tallinsa toimintaa – tuloksetta. Eikä tilanne vaikuta nyt yhtään valoisammalta.

Wilson ei luovu Ogierista ilman taistelua, vaikka hänellä on lähes toivoton tehtävä.

– Haluan hänet tänne ensi vuodeksi. Olemme näyttäneet tänä vuonna, mitä voimme tehdä yhdessä, ja haluamme tätä lisää vuonna 2018. Emme ole todellakaan luovuttaneet, emmekä aio luovuttaa ennen kuin mitään ei ole enää tehtävissä, Wilson totesi hiljattain Motorsport Newsille.

Wilsonin ahdistusta lisää se, että myös tallin toinen voittajakuljettaja Ott Tänak käy keskusteluja muiden tiimien kanssa. Huhuissa virolaistähteä on jo viety Puuppolan suuntaan Toyotalle.

Tarinalla on kuitenkin suomalainen kääntöpuoli. Jos, ja todennäköisesti kun, M-Sport menettää ainakin toisen tähdistään, avautuu tallista yksi WRC-paikka. Ja tähän paikkaan on vahvasti tyrkyllä suomalaislupaus Teemu Suninen.

Suninen, 23, ajoi kesällä kaksi MM-rallia M-Sportin Ford Fiesta WRC:llä ja hän teki heti vaikutuksen Wilsoniin ja kaikkiin MM-rallisarjaa seuraaviin. Ensin tuli kuudes sija Puolassa ja vähän myöhemmin hän otti neljännen tilan Suomen MM-rallissa, jossa hän olisi ollut palkintokorokkeella ilman päätöspäivän ajovirhettä.

Suniselta löytyy tarvittavaa vauhtia, ja mikä tärkeintä, miehen taustat ovat kunnossa. Sunisen asioita hoitaa ralliguru Timo Jouhki, jolla on tunnetusti erityisen läheiset välit Malcolm Wilsoniin.

Ogier Citroenille ja Suninen M-Sportille? Kai tässä voisi suomalaisittain pahemminkin käydä…

Lue myös nämä

  • Uusimmat