Presidentti vaatii: perinteinen Safari-ralli takaisin!

Legendaarista Safari-rallia ajetaan parhaillaan Keniassa.
Presidentti William Ruto
Kenian presidentti William Ruto. Kuva: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kisa palasi MM-kalenteriin lähes 20 vuoden tauon jälkeen kaudeksi 2021. Vielä vuosina 1996-2002 Afrikassa ajettiin peräti tuhat kilometriä pikataipaleita, mutta tätä nykyä ralli on ahdettu WRC-formaattiin.

Esimerkiksi tänä vuonna Safarissa ajetaan vajaat 370 kilometriä, mikä sopii hektiseen nykymaailmaan paremmin, mutta sotii tavallaan Safarin perinteistä vastaan. Kenian presidentti William Ruto toivoi kisan alla, että rallia voitaisiin tulevaisuudessa venyttää pidemmäksi.

– Safarissa ajetaan nykyisin neljä päivää, mutta me haluaisimme palata takaisin vanhoihin perinteisiin, kun rallissa ajettiin vielä pidempiä etäisyyksiä. Olen kehottanut urheiluministeriämme aloittamaan neuvottelut FIA:n ja rallin MM-sarjan promoottorin kanssa, Ruto sanoi torstaina seremoniastartissa.

– Minusta on aika kuunnella myös kuskien toiveita siitä, että ralli voitaisiin palauttaa viiden päivän mittaiseksi, Ruto jatkoi.

Tänä vuonna todellisia ajopäiviä on käytännössä kolme, kun torstaina ajettiin vain yksi yleisöerikoiskoe. Kansainvälinen autoliitto FIA ja MM-sarjan promoottori ovat aiemmin puhuneet, että he nimenomaan haluaisivat vaihtelua MM-ralleihin.

– Yritämme antaa kisajärjestäjille enemmän vapautta kehittää ralliaan sellaiseksi, mikä heille sopii parhaiten. Keniassa meillä oli kokous ja he sanoivat, että haluavat lähteä pois Nairobista ja perustaa toisen tukikohdan Mombasaan, FIA:n rallityöryhmän nokkamies David Richards sanoi aiemmin Motorsport.comille.

– Pitää tutkia heidän ehdotustaan ja katsoa, miten se voisi toimia. Emme sano vielä kyllä emmekä ei. Se on kuitenkin varmaa, että me tutkailemme heidän ehdotustaan ja katsomme, miten se voisi sopia MM-sarjaan.

Jos presidentti Ruton toive menee läpi, voitaisiin jo ensi vuonna Keniassa ajaa huomattavasti nykyistä pidempi MM-ralli. Tällä kaudella esimerkiksi Sardiniassa kaasutellaan päinvastaisesti nykyistä formaattia selvästi lyhyempi kisa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat