Kartturi joutui ajamaan pätkän, kun WRC-tähdeltä vietiin ajokortti – ”Kukaan ei muistanut, että Mikko-rukka oli voittanut rallin”

Chris Patterson
Chris Patterson. Kuva: M-Sport Ford
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kartanlukija Chris Pattersonin ansioluettelosta löytyy yksi erikoisuus: hän on ajanut WRC-autolla kokonaisen erikoiskokeen MM-rallissa.

Muutama viikko sitten mittavan MM-uransa päättänyt Patterson joutui erikoisen tilanteen eteen kymmenen vuotta sitten Ruotsin rallissa. Hän toimi tuolloin kartturina norjalaistähti Petter Solbergille, jonka poliisi oli aiemmin kisaviikonlopun aikana narauttanut ylinopeudesta siirtymällä.

Solbergin ajokortti laitettiin virallisesti hyllylle ennen rallin viimeistä erikoiskoetta. Tämän vuoksi Pattersonin oli hypättävä kuskin paikalle.

– En ollut koskaan aiemmin ajanut ralliautolla – saati WRC-autolla. Enkä ollut koskaan ajanut lumella tai nastarenkailla, ja lisäksi ratti oli vasemmalla puolella, pohjoisirlantilainen Patterson muisteli MM-sarjan WRC Backstrories -podcastissa.

Sen verran Patterson ehti harjoitella WRC-autolla ajamista, että hän ajoi Citroenilla siirtymän Hagforsista Karlstadiin edestakaisin eli noin 200 kilometriä. Totuuden hetki tuli kisan päättäneellä Power Stagella, jolla oli mittaa 4,16 kilometriä.

– Petter sanoi tyypilliseen tapaansa ”luen nuotit, muistan tämän pätkän”. Petter alkoi lukea nuotteja, ja olimme ajaa ulos. Siinä vaiheessa käskin Petteriä lopettamaan nuottien lukemisen – ”älä aiheuta minulle ulosajoa, pärjään kyllä”.

Patterson selvitti Gustavsforsin erikoiskokeen läpi, vaikkakin kärjelle tuli takkiin liki minuutti. Solberg ja Patterson joutuivat päästämään Sebastien Ogierin edelleen, mutta tuloksena oli viides sija. Hallitseva mestari Sebastien Loeb jäi taakse kuudenneksi.

– Nauroimme koko matkan huoltoon. Kun katsoimme myöhemmin videon pätkästä, vauhti näytti todella hitaalta. Mutta en välittänyt siitä, koska emme olleet ajaneet ulos ja se oli tärkein juttu meille kaikille, Patterson kertasi.

Vuoden 2011 Ruotsin rallin voitti Fordin suomalaiskuljettaja Mikko Hirvonen.

– Minua hieman harmitti Mikon puolesta. Hän oli voittanut rallin, mutta lehtien pääuutinen oli se, että olin ajanut erikoiskokeen. Kaikki katsoivat minua, eikä kukaan muistanut, että Mikko-rukka oli voittanut rallin, Patterson sanoi.

Pattersonille nousee tapauksesta lämpimät muistot mieleen.

– Tällaista ei voisi keksiä, mutta näin tapahtui ja se oli hauskaa.

Katso alta kooste lokakuussa ajetusta Katalonian MM-rallista, joka jäi Pattersonin viimeiseksi kilpailuksi WRC-tasolla.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,390540″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat