Kanariansaarten MM-rallista totta?

Kanariansaaret saattaa isännöidä rallin MM-sarjan osakilpailua tulevaisuudessa.
Hayden Paddon
Hayden Paddon vauhdissa Kanariansaarten EM-rallissa kaudella 2023. Kuva: Andre Lavadinho/@World/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Asiasta käytiin ensimmäisiä keskusteluja jo lähes vuosi sitten. Gran Canarian saarivaltuustossa urheiluasioiden neuvonantajana toimiva Aridany Romero on vahvistanut, että keskustelut ovat edenneet pitkälle.

– Se on totta, pöydällä on konkreettinen ehdotus, jonka mukaan kilpailu voitaisiin järjestää kaksi vuotta peräkkäin. Sekin on totta, että MM-sarjan promootioyhtiö pyytää suuria taloudellisia resursseja, mutta puhumme nyt rallien ”formula ykkösistä”, Romero muotoilee paikallisella AutomovilismoCanario.com-sivustolla.

Ralliautoilulla on Kanarialla vahvat perinteet. Kanariansaarten ralli on kuulunut pitkään EM-sarjan kattaukseen ja se ajetaan tänäkin vuonna kauden toisena kilpailuna toukokuun alussa.

Romeron mukaan paikallishallinnossa pohdiskellaan parhaillaan, kuinka MM-tason osakilpailulle pystyttäisiin järjestämään tarvittava rahoitus. Jo aiemmin paikalliset päättäjät ovat arvioineet, että MM-ralliprojekti voisi tehdä hyvää Espanjalle kuuluvan saariryhmän turismille.

– Jos järjestämme kisan kausina 2025 ja 2026, kuluihin voidaan tehdä alennus. Neuvottelun keskeinen elementti on kuitenkin se, että WRC-promoottori haluaa tulla Gran Canarialle. He ovat olleet innoissaan teistämme, faneistamme ja organisaatiostamme, Romero painottaa.

– He haluavat tulla Espanjaan ja kisan olevan Gran Canarialla.

Rallin MM-sarjalla ja EM-sarjalla on taustallaan sama promootioyhtiö. Jo viime vuoden puolella huhuissa väläyteltiin, että jatkossa Kanariansaarten ralli voisi vuorotella Katalonian rallin kanssa MM-sarjassa. Katalonia oli viimeksi mukana MM-kalenterissa vuonna 2022.

Kanariansaarten ja Katalonian rallit ovat luonteeltaan samankaltaisia. Molemmat voidaan luokitella puhtaiksi asvalttikisoiksi, joissa ei juurikaan leikata mutkiin. Näin asvalttibaanat pysyvät suhteellisen puhtaana irtosorasta ja muusta liasta.

Lue myös nämä