Kalle Rovanperä latasi todella tylyä tekstiä

Toyotan rallitähti Kalle Rovanperä on puhunut suunsa puhtaaksi.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjaan on suunnitelmien mukaan tulossa suuria muutoksia jo ensi kaudeksi. Kansainvälinen autoliitto FIA on pyrkinyt laskemaan MM-sarjan kustannuksia.

Tavoite on hyvä, mutta keinoista voidaan olla toki montaa mieltä. Eniten porua on aiheuttanut se, että nykyisistä hybridiyksiköistä ollaan luopumassa jo ensi kaudella.

Toyotan Kalle Rovanperä ei syty MM-sarjan uudistuksille. Hänen mukaansa nykyisistä autoista luopuminen olisi huono ratkaisu.

– Nauttisin varmasti ajamisesta vähemmän kuin nyt, Rovanperä sanoi suoraan Rallit.fille.

– Uudistuksissa on myös joitain ihan hyviä ideoita, mutta tässä autoon liittyvässä jutussa ei ole mielestäni yhtään mitään järkeä, Rovanperä latasi.

FIA:n ehdottamien uudistusten mukaan nykyisten pääluokan autojen tehoja pudotetaan ja myös aerodynamiikkaa karsitaan. Tarkoitus olisi, että pääluokka ja WRC2-luokka olisivat lähempänä toisiaan ja Rally2-autoilla olisi päivityspaketin avulla mahdollista ajaa kilpaa Rally1-autoja vastaan.

– Nyt tässä tehdään vain iso hässäkkä kahdeksi vuodeksi ja käytetään paljon rahaa siihen, että kaksi luokkaa pyritään yhdistämään, vaikka mielestäni ne eivät koskaan voi olla täysin samalla tasolla tai yhdenvertaisia, Rovanperä sanoi.

Rovanperä sanoo ymmärtävänsä muutoksen tarpeellisuuden, mutta keinoista hän on eri mieltä.

– Kyllä, ymmärrän sen, että he haluavat enemmän autoja pääluokkaan, mutta siinä kaikki. Ne ovat vain numeroita. Autoja on enemmän, mutta siinä se.

Rovanperä tekisi kaiken toisin.

– Minun mielestäni heidän olisi pitänyt keskittyä laatimaan uudet säännöt vuodelle 2027. Sitten toivon mukaan olisimme saaneet lisää tiimejä mukaan. Ei tänne kukaan tule, jos säännöt tietää vasta puoli vuotta ennen (kauden alkua). Kuka tänne sitten olisi tulossa? Ei kukaan, Rovanperä jyrähti.

Rovanperä toivoisi enemmän vakautta. Sitä myöten rallin MM-sarjaan olisi helpompaa houkutella uusia valmistajia. Nyt sekava ja epävarma tilanne karkottaa uudet tulijat jo heti alkuunsa.

– Kysymys on toistaiseksi ollut juuri siitä, ettei varsinaista suunnitelmaa ole ollut olemassa tulevaisuuden suhteen, joten uusia valmistajia ei ole ollut tulossa. Voidaan pienentää kustannuksia ja tehdä autoista ihan minkälaisia tahansa, mutta tehdään se vasta kahden vuoden kuluttua. Tätä siirtymävaihetta minä en ymmärrä yhtään, Rovanperä paalutti.

Maailmanmestari Rovanperä ajaa tänä vuonna vain puolet MM-kaudesta, mutta hänen on tarkoitus palata täysipäiväiseksi rallikuljettajaksi jälleen ensi vuonna. Mutta voivatko Rovanperän suunnitelmat vielä muuttua, jos autoista karsitaan rutkasti tehoja jo ensi vuodeksi?

– Se voi muuttaa monia asioita. Eihän sitä koskaan tiedä, Rovanperä vastasi.

Rallin MM-sarjan WRC-tallit ovat ilmoittaneet FIA:lle, että ne haluaisivat jatkaa nykyisillä Rally1-autoilla kauden 2026 loppuun saakka. FIA:n WRC-komissiossa keskustellaan asiasta enemmän tällä viikolla.

Lue myös: Melkoista turbulenssia kulisseissa! WRC-talleilta yhteinen valitushuuto

Lue myös nämä