Kaksi Euroopan MM-rallia tippumassa pois kalenterista ensi kaudella

Sardinian MM-ralli
Italian MM-osakilpailu on ajettu Sardinian saarella vuodesta 2004. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tällä viikolla vahvistui, että Japanissa ajetaan jälleen MM-kandidaattiralli. Kisa kaasutellaan Aichin prefektuurissa marraskuun ensimmäisen viikonloppuna. 

Kyseessä on käytännössä sama ralli kuin viime vuoden kandidaattikisa Shinshiro-ralli, mutta peräti 98 prosenttia reitistä on uutta. Japanin lisäksi ensi vuoden kisakalenteriin on tulossa Kenia. Tämä lisää painetta tiputtaa Euroopassa ajettavien osakilpailujen määrää.

Tällä kaudella Euroopassa ajetaan kymmenen kisaa ja muualla maailmassa vain neljä (Meksiko, Argentiina, Chile ja Australia). RallySport Magazinen mukaan ensi kaudella Euroopassa ajetaan vain kahdeksan kisaa ja muualla kuusi.

Japanin marraskuinen ralli ei itse asiassa ole niinkään kandidaattiralli, vaan tarkoitus on harjoitella kisaisäntänä toimimista ensi vuotta varten, kun MM-ralli palaa nousevan auringon maahan.

– Viime vuoden Shinshiro-ralli oli kandidaattikisa ja se läpäisi kaikki FIA:n ja WRC-promoottorin vaatimukset. Tätä prosessia ei ole enää tarvetta uusia, WRC:n promootiokoneiston nokkamies Oliver Ciesla sanoo RallySport Magazinen verkkosivuilla.

Jos promoottorin kaavailut kahdeksasta Euroopan kisasta tulevat toteutumaan, on kilpailu paikasta auringossa todella kovaa. Jo nykyisten rallien lisäksi MM-kalenteriin haaveilee palaavansa muun muassa Puola. Uutena kisana paikkaa tulee hakemaan myös Kroatia.

Tippumisvaarassa ovat ainakin Korsika ja Sardinia, jotka ajetaan pienillä markkina-alueilla ja hankalien kuljetusyhteyksien päässä ainakin Euroopan mittakaavassa. Kisat ovat myös maantieteellisesti hyvin lähekkäin  toisiaan.

 

Lue myös nämä

  • Uusimmat