Juha Kankkusen manttelinperijä? Laukaalainen Tuukka ajoi jo 11-vuotiaana ralliautollaan tuhansia kilometrejä – isäkin hämmästyi, kun totuus paljastui

Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen. Kuva: Aki Hietavala
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Laukaalainen Tuukka Kauppinen valloitti vain 14-vuotiaana rallin nuorten SM-tittelin. Asia varmistui jo kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa elokuun lopussa, kun Kauppinen tyylitteli selvään voittoon Honda Civicillään Askolan Granit -rallissa.

Tällä viikolla 15 vuotta täyttävä Kauppinen aloitteli uraansa kartingin parissa ja nappasi voittoja toisensa jälkeen kolmen kauden ajan. Homma muuttui kuitenkin tylsäksi nuorukaisen omien sanojen mukaan.

– En minä jaksa ajaa sataa kertaa samaa rataa ympäri. Se ei ole hauskaa. Rallissa saa ajaa tuolla metsässä erilaisia teitä. Se on paljon mielenkiintoisempaa, nuori rallilupaus sanoo.

Kauppinen on ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut nuorten SM-tittelin ensimmäisellä kaudellaan. Käytännössä kausi 2021 on ensimmäinen rallisesonki laukaalaiselle koululaiselle, vaikka toki ajaminen on enemmän kuin verissä.

– Kartingin jälkeen ajoin viime vuonna crosskartia ja olen minä täällä omilla mailla aina ajanut. Muutenkin autohommat kiinnostavat. Yläkoulun jälkeen haluan opiskelemaan autoalaa, Laukaan Kirkonkylän yläkoulussa viimeistä vuottaan viettävä nuorukainen toteaa.

Ikäisekseen kypsä ja analyyttinen

Tuukan isä Mikko Kauppinen oli itsekin kova luu F-ryhmän rallisarjassa, mutta poika taitaa jo nyt mennä kovempaa.

– Ainakaan tuollaisella etuvetoisella en voi ajaa kovempaa, koska olen aina ajanut takavetoista. Tuukka on kyllä uskomattoman kypsä ja analyyttinen kaveri. Meillä on aina tarkoitus, kun ajetaan, ja jokin asia on testattavana. Sieltä tulee tosi tarkkaa pyyntöä säätöjen suhteen, Mikko Kauppinen juttelee.

Samaa mieltä on myös Tuukan isoisä Vesa Kauppinen, jolta löytyy myös taustaa sekä rallista että jokamiesluokasta.

– Kun Tuukka oli 11-vuotias, olin hänen kyydissään. Sanoin jo silloin, että ei tällä autolla kukaan pysty ainakaan kovempaa ajamaan. Se on toki minun mielipiteeni, mutta on pojassa kyllä vauhtia, Vesa Kauppinen ihastelee.

Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen kurvaili tällä kaudella Honda Civicillä. Kuva: Meritapix/Merita Mäkinen

Nuori rallilupaus on viettänyt tuhansia tunteja auton ratissa. Kauppisten talon vieressä kulkevan naapurin omistaman tien pystyy sulkemaan parin kilometrin matkalta suuntaansa rallitestejä varten. Tätä baanaa kolmannen polven rallikuski on hinkannut lukuisia kertoja.

– Ostimme Tuukalle muutama vuosi sitten ensimmäiseksi ralliautoksi Volkswagen Polon. Ihmettelin, kun jo noin vuoden ajon jälkeen siitä meni moottori, isä Mikko Kauppinen muistelee.

– Kyselin hieman ja minulle sanottiin, että se kone kestää noin 5 000 kilometriä kilvanajoa. Tarkistin homman ja kävi ilmi, että Tuukka oli ajanut sillä yli 8 500 kilometriä sitä meidän testitietä.

Naapurit ovat olleet nuoren Kauppisen ralliharrastuksesta enemmän kuin innoissaan.

– He ovat sanoneet, että Tuukka saa ajaa siinä niin paljon kuin haluaa. Välillä jos ralliauton ääntä ei ole kuulunut, he kysyvät, että miksi ei ole ajettu. Iso kiitos heille kaikesta, Mikko Kauppinen kiittelee.

Kankkunenkin ihastellut otteita

Palo ralliauton rattiin on siis ollut kova. Isä-Mikko muistaa myös muutaman muun esimerkin intohimosta ajamiseen.

– Joskus viime talvena ihmettelin, että missä se poika oikein luuraa. Sitten yhdentoista aikaan illalla vilahti olohuoneen ikkunasta ralliauton lisävalot. Tie oli taas suljettuna ja siellä hän treenasi pimeässä ajamista, Mikko naureskelee.

Laukaan kuuluisin rallitähti Juha Kankkunen on käytännössä Kauppisten naapuri. Linnuntietä Kauppisten kotipaikalta on vain reilun kilometrin matka Kankkusen tiluksille.

– Itse asiassa kävin vähän aikaa sitten Juhan automuseossa. Siellä oli mielettömän hienoja ralliautoja eri vuosilta. En minä Juhalta mitään vinkkejä ajamiseen saanut, mutta paljon muita tarinoita sain kuunnella, Tuukka kertoo.

– Kyllä Juha sanoi seuranneensa minun ajamistani netistä. Hän vain sanoi, että jatka samaan malliin.

Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen on viettänyt tuhansia tunteja ralliauton ratissa nuoresta iästään huolimatta Kuva: Meritapix/Merita Mäkinen

Naapurissa asuva maailmanmestari ei ole kuitenkaan nuoren Kauppisen tärkein esikuva rallin saralla. Kauppinen on syntynyt vuonna 2006, joten ei ihme, että idolit löytyvät modernimman ajan kuskeista.

– Olen aina fanittanut Sebastien Ogieria. Jotenkin hän on vain pienestä asti ollut suosikkini. Toki myös Kallen (Rovanperä) ja muiden suomalaisten otteita seuraan mielenkiinnolla, Tuukka sanoo.

”Tehoa saisi olla autossa lisää”

Rallit.fin toimittaja pääsi Kauppisen kyytiin. Meno oli tuimaa ja on myönnettävä, että nimenomaan Ogierin ajolinjat tulivat mieleen. Laukaalaiskuski ei juuri heittänyt autoa ovi edellä mutkiin.

Aluksi ajatus 14-vuotiaan nuorukaisen kyytiin menemisestä kieltämättä hieman hirvitti. Ensimmäisten mutkien jälkeen tunne kuitenkin helpotti. Kuskina oli todellinen ammattilainen.

– Joko vedit täysillä? kysäisin ensimmäisen ajokerran jälkeen.

– No, ei tällä tiellä paljon kovempaa voi ajaa ainakaan tällä kalustolla. Tehoa saisi olla autossa lisää, Kauppinen tokaisi perään.

Katso alapuolelta, miten Kauppinen komentaa ralliautoa! 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,386679″ ap mute]

Toistaiseksi Kauppinen on ajanut kisoja niin sanotusti ”pimeässä” eli kartanlukija ei kerro nuottia, vaan avustaa muissa hommissa kilpailun aikana. Ensi kaudeksi Kauppinen hakee erityislupaa, jotta saa osallistua alaikäisenä myös nuottiluokkien kilpailuihin Suomessa.

– Toivottavasti se lupa saadaan. Olisi toki mahdollista käydä ajamassa Latviassa, kuten Rovanperän Kalle teki. Emme halua lähteä sinne vain harjoittelemaan nuotittamista, koska se on aika kallista. Ehkä sitten kun saadaan ensin kisoja alle täällä Suomessa, poikansa taustalla monessa roolissa oleva Mikko-isä summaa.

– Kovasti poika on nuotittamisen kuitenkin jo ottanut tosissaan. Hän istuu tuossa tietokoneen ääressä tuntitolkulla, käy läpi eri pätkiä videolta ja tekee niihin nuottia. Intohimo ja palo lajia kohtaan on ihan ääretön. Taitaa hänellä somessakin olla esittelytekstinä ”ralli on elämä”, Mikko Kauppinen jatkaa.

Tuukka Kauppisesta on jo kohistu rallipiireissä ja nuorukainen on pistänyt monen silmään lupaavilla otteillaan.

– Me keskitymme vain yhteen kisaan kerrallaan. Sitä on aina niin hyvä kuin edellinen ralli on ollut. Emme haaveile turhia. Tämä on niin kivaa, että annetaan mennä vaan, isä ja poika toteavat yhdestä suusta.

Karttunen ja Kauppinen
Tuukka Kauppinen valloitti ensimmäisen rallin SM-tittelinsä jo 14-vuotiaana. Kuvassa myös kartanlukija Veli-Pekka Karttunen. Kuva: Meritapix/Merita Mäkinen

 

 

Lue myös nämä