Quantcast

Suomen MM-rallin juhlavuosi ei herättänyt osallistujaryntäystä – historian pienin määrä kilpailijoita

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala vauhdissa Suomen MM-rallissa kesällä 2019. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suomen MM-ralli ajetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta lokakuun alussa. Liekö se tai koronapandemia vaikuttanut, mutta Jyskälässä on lähtöviivalla vain 43 autokuntaa. Osallistujamäärä on varmasti pettymys kisajärjestäjälle, joka viettää tapahtuman 70-vuotisjuhlia. 

Lauantaina pientä helpotusta tilanteeseen tuo kansallinen Vetomiesten kilpailu, johon ilmoittautui mukaan 87 kuljettajaparia. Perjantaina ja sunnuntaina reitillä ei kuitenkaan ole suuremmin ruuhkaa.

Viimeksi Suomessa ajettiin MM-pisteistä vuonna 2019, jolloin mukana oli 61 autokuntaa. Tämän vuoden osallistujamäärä on Suomen MM-rallin historian pienin. Vuodesta 1973 lähtien Jyväskylän kisa on kuulunut valmistajien MM-sarjaan ja kuljettajien sarjaan pistelaskun alettua pilottien osalta vuonna 1979.

Vain vuonna 1951, kun Jyväskylän Suurajot ajettiin ensimmäistä kertaa, oli osallistujia vähemmän, yhteensä 26 kappaletta. Heti seuraavana vuonna osallistuja olikin jo 44 kappaletta. Alkuvuosina kyseessä oli kuitenkin vain kansallinen kilpailu, jossa muun muassa karsittiin osallistujat Monte Carlon ralliin.

WRC-autoja viivalla Keski-Suomessa nähdään 10 kappaletta. Toyotalla mukana on peräti viisi Yaris WRC:tä, kun vakinimien Kalle Rovanperän, Sebastien Ogierin, Elfyn Evansin ja Takamoto Katsutan lisäksi myös Esapekka Lappi palaa Toyotan rattiin.

Hyundain WRC-autolla Suomen osakilpailussa ajavat Thierry Neuville, Ott Tänak ja Craig Breen. M-Sport Fordin tallista ovat mukavat Gus Greensmith ja Adrien Fourmaux.

WRC2- tai WRC3-luokituksen menopelejä on lähtöviivalla mukavat 27 kappaletta. Suomalaisista tässä joukossa menestystä hakevat muun muassa Teemu Suninen Volkswagenilla ja Jari Huttunen Hyundain uudella Rally2-autolla. Myös SM-sarjasta tutut Emil Lindholm, Eerik Pietarinen, Mikko Heikkilä, Teemu Asunmaa ja Riku Tahko löytyvät osallistujien listalta.

Rallin Tulevaisuuden tähti -palkinnon vuonna 2020 voittanut Lauri Joona ajaa ensimmäistä kertaa R5-luokituksen (WRC3) autolla. Joona on niittänyt aiemmin menestystä kaksivetoisten luokassa, mutta nyt alla on ensimmäistä kertaa nelivetoinen kilpuri, kun sastamalalainen on mukana Skoda Fabia R5:lla.

Upouusia Rally3-luokituksen autoja on Jyväskylässä mukana vain yksi, kun australialainen Molly Taylor kaasuttelee Ford Fiestalla. Kaksivetoisten luokassa on viisi autoa, heidän joukossaan muun muassa Toni Herranen.

Mielenkiintoinen nimi osallistujalistalla on myös 1997-2005 rallin MM-sarjaa kiertänyt ja sen jälkeen muun muassa rallicrossiin sekä kuljettajana että tallipomona osallistunut Jani Paasonen. Mies on mukana Suomen MM-rallissa Ford Fiesta R5:lla.

Katso alapuolelta vuoden 2019 Suomen MM-rallin päätöspäivän parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,274750″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat