Jari-Matti Latvalalta tärkeä tieto WRC-tallin uudesta ralliautosta – ”Sen uskallan luvata”

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala vahvisti viime viikolla Keski-Euroopan MM-rallissa, että uusi GR Yaris Rally2 -auto ehtii valmiiksi vuoden alkuun mennessä.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Japanilaisvalmistaja on kehittänyt Rally2-auton, jolla voidaan kisata muun muassa MM-sarjan kakkosluokassa WRC2:ssa sekä rallin SM-sarjan ykköskategoriassa. Vielä pari kuukautta takaperin oli epävarmaa, ehtiikö Toyota luokitella uuden kilpurinsa ja toimittaa autoja asiakkaille ennen MM-kauden avauskisaa tammikuussa Monte Carlossa.

– Nyt alkaa olemaan testit ihan loppusuoralla. Enää ei ole kuin viimeistelytestit jäljellä. Tuotannon on määrä alkaa loppuvuoden aikana. Tavoite on, että ensimmäiset autot ovat viivalla Monte Carlossa tammikuussa. Sen uskallan luvata, Latvala sanoi.

Toyota ei itse palkkaa kuskeja eli perusta tiimiä WRC2-luokkaan. Alkuvaiheissa talli kuitenkin valikoi tarkasti, kenelle se ensimmäisenä uuden ralliauton toimittaa.

– Yritämme toimittaa autot tiimeille hyvissä ajoin. Muutamien tallien kansa on jo keskusteluja käyty. Vielä ei ole varsinaisesti valittu, ketkä siellä ajavat, mutta ehdotelma on olemassa. Meidän täytyy myös varmistaa, että he ovat Monte Carlossa myös ajamassa, Latvala totesi.

– Se olisi nimittäin ikävämpi juttu, että jos joku ostaa auton, mutta ei olekaan siellä Monte Carlossa sitten viivalla.

Moni yksityistiimi on jo hehkuttanut sosiaalisessa mediassa, että ensi kaudella valikoimista löytyy Toyotan Rally2-auto. Monte Carlossa Toyotalla tuskin kukaan ”turistikuski” kurvailee. Huhuissa on veikkailtu, että Toyotaa voisi käskyttää WRC2-luokassa suomalaisista Sami Pajari tai ranskalainen asvalttispesialisti Yohan Rossel. Myös Gus Greensmithin ja Andreas Mikkelsenin nimet ovat vilahdelleet huhuissa, mutta kaksikosta varsinkin Mikkelsen on vahvasti Skodan miehiä.

– Pikkuisen on ollut ylilyöntejä monellakin tapauksella. Me haluamme varmistua, että kuljettajat ovat varmasti siellä viivalla, Latvala korosti.

Ykköstiiminsä suhteen Latvala kokee, että sopimukset lyödään pöytään kotikisassa Japanissa parin viikon päästä. Suurella todennäköisyydellä Toyota jatkaa samalla kokoonpanolla. Täyden kauden ajaisivat vuonna 2024 Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta ja Elfyn Evans. Sebastien Ogier voisi jälleen halutessaan valkkailla itselleen mukavat kisat kalenterista.

– Kyllähän se näin on. Sanotaan näin, että tilanne alkaa näyttämään ihan hyvältä meidän kuljettajien suhteen. Vaikuttaa siltä, että samalla kokoonpanolla jatketaan, Latvala mietti.

Rallin MM-kauden 2023 viimeinen kisa ajetaan 16.-19. marraskuuta Japanissa Toyotan kotikaupungin liepeillä.

Lue myös nämä

  • Uusimmat