Arvostelu: Uusin rallipeli on Codemastersin paras mestariteos tähän mennessä – huippulaatua saa nyt huokeaan hintaan

Codemastersin marraskuun alussa julkaisema videopeli EA WRC tai pelkkä WRC on pelistudio Codemastersin todellinen mestariteos.
EA WRC
EA WRC. Kuva: Red Bull Content Pool.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kyloton heivattiin rallipoluilta nyt mäkeen ja Codemasters osti rallin MM-sarjan lisenssioikeudet. Aiemmin EA oli ostanut Codemastersin, joten rallin MM-sarjaa pelataan nyt EA-nimissä.

Heti alkuun studio löi pelimoottoriksi Unreal 4:n, joka mahdollistaa aiempaa realistisen grafiikan ja myös realistiset erikoiskokeet. Unreal 5 olisi tarjonnut vielä parempaa ja enemmän, mutta ilmeisesti pelin kehitys ehdittiin aloittaa ennen sen julkaisua.

Codemasters ei ole toki ensimmäistä kertaa rallipelien kimpussa. Pelistudio tuli jo 1990-luvulla tunnetuksi Playstation 1:n Colin McRae Rally -pelisarjastaan. Myöhemmin kyseinen sarja kasvoi Dirt-rallipelisarjaksi.

Codemasters ammentaa nyt suositusta Dirt-sarjastaan, sillä tuntuma on hyvin samanlainen. Nyt studiolla on tosin vielä käytössään rallin MM-sarjan virallinen lisenssi. Se takaa kaikki kauden 2023 autot, tiimit ja kuljettajat. Ja paljon muuta.

Autoja pelissä on yhteensä muikeat 78 kappaletta ja 18 eri luokassa. Myös erikoiskokeita on nyt aiempaa enemmän. Jokaisesta rallin MM-sarjan lokaatiosta löytyy kaikkiaan 12 erikoiskoetta ja tällä kertaa ne on mallinnettu aitojen esikuvien mukaan. Erikoiskoekilometrejä pelissä on kaikkiaan huikeat yli 600 kilometriä. Keski-Euroopan MM-ralli on luvattu peliin vielä myöhemmin erillisenä päivityspakettina.

Peliin on riemastuttavasti tuotu mukaan myös paikkoja, jotka eivät ole enää hetkeen olleet oikeassa rallin MM-sarjassa mukana. Muun muassa Indonesian ralli on mukana uutukaisessa.

Naconin ja Kylotonin pelit tuntuivat aina keskeneräisiltä, mutta EA WRC:ssä tällaista tunnetta ei tule. Ajotuntuma on hiottu todella hyväksi ja eron asvaltin, lumen ja soran välillä huomaa heti. Vauhdin tunne on myös hyvin aito. Kun Suomessa lähtee vaikka ajamaan yli 22 kilometriä pitkää Päijälän erikoiskoetta, niin pelkohan siinä on puserossa. Vauhti kasvaa niin kovaksi Keski-Suomen sorateillä, että kämmenet hikoavat: tuleekohan tästä pohja-aika vai mennäänkö metsähallituksen puolelle? Ensimmäisillä kerroilla tuo jälkimmäinen oli todennäköisempi vaihtoehto ja realistisilla vaurioasetuksilla ralli päättyi aina siihen ja tuloksena oli keskeytys.

Sora pöllyää uudessa pelissä näyttävästi. Kuva: Red Bull Content Pool

Yksi odotettu uutuus liittyy uratilaan. Nyt voit ensi kertaa rakentaa omin pikku kätösin täysin oman ralliautosi mielesi mukaan. Muun muassa moottorin paikan voi itse valita ja kaikkea muutakin pääsee täysin vapaasti säätämään. Toinen vaihtoehto on sitten aloittaa vaikkapa Junior WRC -luokasta ja aloittaa oman tallin kanssa matka kohti rallimaailman huippua. Pääset palkkaamaan insinöörisi ja tallikaverisi itse ja johtamaan tiimiä.

Itse jouduin virumaan junnusarjassa kaksi pitkää vuotta, sillä tallini rahoittaja ei ollut täysin tyytyväinen tuloksiin ja budjetti sakkasi, kun autoa jouduttiin lähes jokaisen kisan jälkeen parsimaan kasaan. Rahaahan siinä paloi.

Suomessakin pääsee halutessaan ajamalla myös talvisissa maisemissa. Kuva: Red Bull Content Pool.

Uratila on EA WRC:n parasta ja hauskinta antia, mutta tarjolla on myös muun muassa Moments-pelimuoto, missä pelaaja pääsee kokemaan rallin MM-sarjan ikimuistoisempia hetkiä uudelleen. Tämän lisäksi pelaaja voi luoda myös muun muassa täysin oman rallisarjan ja päättää ajettavat kisat itse. Tässä pelitilassa voi hypätä joko oikeiden kuljettajien haalareihin tai pelata itse tehdyllä kuljettajalla.

Kokonaisuutena EA WRC on todella hyvä peli, mikä on jokaiselle rallin ja videopelien ystäville pakko-ostos. Ja kaiken lisäksi edullinen sellainen. Kun uusista PS5 tai Xbox-peleistä joutuu yleensä pulittamaan jopa 80 euroa, on WRC:n alle 50 euron hinta todella houkutteleva. Tässä paketissa on todella hintalaatusuhde kohdallaan.

Myös rallin MM-sarjan kuljettajat ovat päässeet testaamaan WRC-peliä. Voit katsoa videot alta.

Lue myös nämä

  • Uusimmat