Jari-Matti Latvalalta tärkeä huomautus

Uusi rallikausi käynnistyi Monte Carlon MM-rallin testierikoiskokeella keskiviikkoiltana.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kun edellinen kausi päättyi vasta marraskuun lopulla Japanissa, ei WRC-tiimeillä ole järin pitkää lomaa ollut rallivuosien välissä, kun ottaa huomioon joulu-tammikuun testikiireet.

– Aina kun Monteen tullaan, niin fiilis on, että kaikki on uutta. Tauko tuossa välissä on kuitenkin tosi lyhyt. Ei sillä tavalla tunnu, että yksi kausi on siltä puolelta päättynyt ja toinen alkamassa. Tuntuu vaan, että mennään samaa sarjaa, mutta silti kaikki on muuttunut, Latvala sanoi kisan aattona Rallit.fille.

– Kaikki ovat nollissa ja tiimien värit ovat muuttuneet. Kuskejakin on tiimiä vaihtanut. Ehkä täällä uusi kausi tulee vähän silmille.

Toyotan WRC-tiimin tavoitteena on luonnollisesti avata vuosi 2024 voitolla. Tiimillä on myös äärimmäisen kova etu puolellaan, kun kisan yhdeksän kertaa voittanut Sebastien Ogier on jälleen Toyotan riveissä. Kotikisaansa ajava Ogier on ehdoton suosikki myös tänä vuonna.

– Viime kausi päättyi Elfyn Evansin voittoon, hän oli tosi hyvässä vauhdissa asvaltilla Japanissa vaikeissa olosuhteissa. Tämä on myös Ogierin kotikisa ja sopii siis Elfynille hyvin. Uskon, että kuljettajien puolelta meillä on kaikki edellytykset ajaa voitosta, Latvala summasi.

– Auton pitäisi olla hyvä, mutta totta kai tämä on sellainen kisa, missä vaikuttaa renkaat, itseluottamus, säätiedot ja monet muut jutut. Kaikki ne on saatava balanssiin.

Kuuntele alta Rallipodin uusin jakso! Voit myös kuunnella sen Spotifystä. Podcastissa pääsevät ääneen Kalle Rovanperä, Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala. Pistä Rallipodi seurantaan Spotifyssä! Juttu jatkuu upotuksen alla.

Vaikka kisan tukikohta siirrettiin takaisin täksi vuodeksi Välimeren rannikolta Gapin kaupunkiin, ei Montelle tyypillistä lumista ja jäistä tietä ole pitkälti luvassa. Latvala kuitenkin huomauttaa, että klassikkokisa yllättää aina.

– Ehkä vähän helpompi Monte on tulossa, koska sää näyttäisi olevan aika vakaa. Täällä pitää silti varautua, että kaikkea voi sattua. Siinä on kuitenkin vaaransa, kun odotat hyvää keliä, niin homma voi lopulta mennä vaikeammaksi ja virheitä tulla, Latvala pohti.

– Muutamia mustan jään paikkoja voi olla. Kun vauhti tulee kovemmaksi ja luotat liikaa, että on kuivaa, niin yksikin jäinen paikka voi yllättää. Silloin kun on liukkaampaa ja siinä mielessä selkeää, niin vauhti ei nouse niin kovaksi.

Merkkimestaruus ykköstavoitteena

Kaudella 2024 Toyotan WRC-tiimin ykköstavoite on valmistajien MM-titteli. Hyundain kaapattua Ott Tänakin riveihinsä, ajaa korealaisvalmistajalla kaksi kuljettajien mestaruutta hamuavaa tähteä. Toyotalla tilanne on siinä mielessä nyt toinen, kun Kalle Rovanperä ajaa vain valikoituja kisoja.

– Totta on, että meillä on erilaiset kortit nyt pöydässä. Jos katsotaan Hyundaita, niin heillä on kaksi kuljettajaa, joilla on tarkoitus ajaa vain kuljettajien mestaruudesta. Se on heidän ykköstavoitteensa, Latvala huomatti.

– Sitten heillä on myös tehty selväksi sen lisäksi, että kolmannet kuskit tukevat näitä kahta kuljettajaa mestaruustaistossa.  Meillä taas on kuljettajien mestaruustaisto Elfyn Evansin varassa. Me emme ole sen kummemmin taktisia kuvioita tehneet.

Latvala myöntää, että Evansin osalta tilanne on altavastaajan rooli Hyundain kahta supertähteä vastaan.

– Jos vertaa Hyundaihin, niin meillä on huonommat kortit pöydässä. Sen takia olenkin sanonut, että meidän tavoitteemme tänä vuonna on merkkimestaruus. Se on lähtökohtamme. Jos kuljettajien mestaruus tulee, se on valtavan iso bonus.

Monte Carlon MM-ralli starttaa torstai-iltana kahdella pimeässä ajettavalla erikoiskokeella.

Lue myös nämä