Jari-Matti Latvalan komea kokoelma täydentyi uudella helmellä – Markku Alenin vanha rallitykki päätyi monen mutkan kautta Tuuriin

Toyota Celica
Jari-Matti Latvalan tuorein hankinta on punainen Toyota Celica, jolla Markku Alen ajoi kaksi MM-rallia vuonna 1992. Kuva: Jari-Matti Latvalan kotialbumi
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jari-Matti Latvala pääsee ahertamaan uuden ralliautoprojektin parissa verstaallaan Tuurissa.

Latvalan komean kokoelman uusin helmi on vuonna 1992 rekisteröity Toyota Celica Turbo 4WD (ST185), jolla Markku Alen osallistui samana vuonna kahteen MM-osakilpailuun.

– Alen ajoi autolla Monte Carlossa ja Portugalissa vuonna 1992. Portugalissa hän sijoittui neljänneksi ja Monte Carlossa hän keskeytti, Latvala kertaa Rallit.fille.

Nyt, 28 vuotta myöhemmin, auto on päätynyt Latvalan haltuun.

– Se tuli kaksi viikkoa sitten, Latvala sanoo.

– Se on nyt sinänsä kokonainen auto ja aikakautensa näköinen, mutta onhan se vähän kärsinyt. Auto pitää jossain vaiheessa entisöidä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Toyota Celica
Celica päätyi monen mutkan kautta Tuuriin kaksi viikkoa sitten. Kuva: Jari-Matti Latvalan kotialbumi

Latvala tuntee hyvin auton historian.

– Auto oli Toyotalla testikäytössä vuoden 1992 lopussa. Vuonna 1997 se myytiin Irlantiin, missä se oli pitkään. Se myytiin vasta tämän vuoden puolella Hollantiin, ja minä ostin sen Hollannista.

Latvala on kerännyt jo useamman Toyotan kokoelmaansa, joka on esillä Tuurissa JM-Rally Parc Ferme -museossa.

– Olen halunnut Celica-kokoelman ja kaikki Toyotan A-ryhmän autot ennen nykyistä Yaris WRC -autoa. Nyt alkaa olla kasassa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jari-Matti Latvala kokoelma
Latvalan kokoelmassa on useita Toyota-kilpureita. Vasemmalla Corolla WRC, jolla Didier Auriol ajoi Suomen MM-rallissa 1999. Keskellä Toyota Celica GT-4, jolla mm. Marcus Grönholm ja Juha Kankkunen kilpailivat MM-sarjassa 1996-97. Kuva: Jari-Matti Latvalan kotialbumi

Koronavirus vähensi hommia Latvalan yrityksessä, mutta kesän aikana Tuurissa on riittänyt jälleen vilskettä.

– Kyllä sen näkee, että kotimaan matkailu vetää. Meidän naapurimme Keskinen on vetänyt tosi paljon väkeä. Täytyy olla kiitollinen, että se on jeesannut meitäkin. Meillä on ollut museolla kävijöitä ja majoituksessa porukkaa. Tässä on yritetty tehdä koko ajan kovasti töitä ja tietysti olemme rakentaneet näitä autoja, Latvala taustoittaa.

Lue myös: Jari-Matti Latvalan pajalla riittää kiirettä koronasta huolimatta – ”Pakko vain uskoa, että jossain vaiheessa rallihommat jatkuvat”

Lue myös nämä

  • Uusimmat