Janni Hussi ei koskaan unohda ensimmäistä rallikokemustaan – ”En pystynyt viikkoon syömään”

Media-alan moniosaaja Janni Hussi yllätti viime keväänä, kun hän lähti Sami Pajarin kartanlukijaksi Lahden Historic EM-ralliin.
Janni Hussi ja Sami Pajari
Janni Hussin ralliura starttasi Lahdesta Sami Pajarin kyydissä. Kuva: Antti Leino/Sami Pajari Media Team
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sen jälkeen ralli on vienyt naista, sillä tällä kaudella Hussi on istunut Matias Henkolan kyydissä yhdessä SM-rallissa ja Piemonte-rallissa Italiassa huhtikuussa. Rallin SM-sarjassa Hussi lukee tänä vuonna nuottia Heikki Kovalaiselle.

Albassa ajettu Piemonte-ralli oli Hussin uran ensimmäisen asvalttiralli kartturina. Vajaassa vuodessa Hussi on ehtinyt kolmen eri kuljettajan kyytiin, mikä on ollut tärkeää oppia.

– Jokaiselta oppii aina jotain. Kaikilla heillä on oma tyylinsä tehdä juttuja. Jonkun kanssa tehdään jollain tavalla asioita ja toisen kanssa sitten toisella tavalla. Siinä voi vähän myös haastaa ja valita itselle sopivia juttuja, Hussi sanoi Rallit.fille Kroatian MM-rallin yhteydessä, jonka nainen kävi nuotittamassa rallin MM-sarjasta tutun Lauri Joonan kanssa.

Hussin vyöllä on toistaiseksi kolme rallia kotimaassa sekä kaksi kisaa ulkomailla. Rutiinia alkaa jo löytymään tekemiseen.

– Kyllä pikku hiljaa alkaa löytymään. Mitä enemmän toistoa tulee, niin sitä parempi. Alkaa olemaan jo tuttua, mitä tehdään ennen kisaa ja kisapäivinä. Joka kerta joutuu toki vähän miettimään, kun alkaa valmistautumaan kisaan, että mites tämä nyt menikään. Koko ajan homma tulee helpommaksi, Hussi summasi.

Hussin kohokohta rallissa on edelleen ensimmäinen kisa Lahdessa viime elokuussa.

– Eka on aina eka. Siinä on joku sellainen outo taika, mitä ei pysty selittämään. Minulle se kisa oli tunteiden vuoristorataa. Yöt ennen kilpailua menivät valvoessa, kun jännitti ihan sikana. Kisapäivinä olin taas aivan täpinöissäni, Hussi muisteli.

– Pätkillä tuli adrenaliinipiikkejä ja kun kaikki laukesi, meni varmaan viikko, että en pystynyt edes syömään. Olin ihan jossain dopamiinilaskuissa. Sitä ensimmäistä kertaa en tule koskaan unohtamaan.

Hussi ja Kovalainen ajavat tällä kaudella SM-sarjan pääluokassa. Kenties tulevina vuosina kaksikko nähdään yhdessä myös MM-rallissa.

– Kyllä me koko ajan mietitään erilaisia vaihtoehtoja, mitä pystyttäisiin tekemään kimpassa. Toki Secton (Suomen MM-rallin pääyhteistyökumppani Secto Automotive) porukan kanssa olemme sitoutuneet, että SM-sarja on sellainen, mitä ajetaan myös tulevaisuudessa. Ajamaan ja kartturoimaan oppii parhaiten, kun tekee, Hussi naulasi.

– Suomen MM-ralli olisi tietenkin kiva ajaa. Viime vuonna olin katsomassa Viron osakilpailua ja se oli tosi hienonnäköinen tapahtuma. Mitä olen kuskien kanssa jutellut, niin kaikki sanovat, että se on upea ralli. Olisihan se hienoa, jos pääsisi etelänaapuriin kurvailemaan.

Vaikka Hussi omaa taustaa yksilöurheilun puolelta, on rallin yhteisöllisyys tehnyt ison vaikutuksen.

– Tämä on ehdottomasti joukkueurheilua. Olen kuitenkin enemmän sen puolen tyyppi. Tykkään, että on se tiimi ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Hussi totesi.

Katso alapuolelta Portugalin MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat