Hyundain WRC-tähti Neuville avautuu: Toyotan saama etu tuntuu epäreilulta

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hyundain WRC-rallitiimin ykköskuljettaja Thierry Neuville kokee, että Toyota saa eniten hyötyä rallin MM-sarjan uusista testaussäännöistä.

Toyota ja varsinkin tiimin virolaiskuljettaja Ott Tänak ovat olleet kovassa iskussa kauden kahdessa ensimmäisessä rallissa. Rengasrikko pudotti Tänakin kauden avanneen Monte Carlo -rallin voittokamppailusta, mutta hän kiri kilpailussa komeasti kolmanneksi. Reilu viikko sitten ajetussa Ruotsin rallissa Tänak puolestaan otti ylivoimaisen voiton ja nousi ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjan kärkeen.

MM-sarjan testaussääntöjä viilattiin täksi kaudeksi. Viime vuonna talleille sallittiin 55 testipäivää, mutta tänä vuonna tiimit saavat testata kalustoaan vain 42 päivää. Testirajoituksessa on yksi poikkeus: tiimit voivat ajaa testejä rajattomasti pysyvällä testialueellaan, jonka ne ovat ilmoittaneet Kansainväliselle autoliitolle FIA:lle ennen kauden alkua.

Citroenilla on oma testirata Ranskan Satoryssa, Hyundailla Saksan Boxbergissä ja M-Sportilla Englannin Dovenbyssä. Toyota sen sijaan pääsee testaamaan vauhdikkailla sorateillä Puuppolan pääkallopaikan lähistöllä, missä se voi valmistautua perusteellisesti muun muassa Ruotsin ja Suomen MM-ralleja varten.

– Jokainen Toyota-kuljettaja ajoi kolme tai neljä testipäivää (ennen Ruotsin MM-rallia) ja he eivät ajaneet testejä Ruotsissa. Säännöissä vähennettiin testipäivien määrää, mutta Toyotalla on edelleen etu, joka tuntuu epäreilulta. He ovat tuhonneet meidät joka vuosi Suomessa, ja nyt sama tapahtuu Ruotsissa, Neuville avautuu AUTOhebdo-lehdessä.

– He ajavat 12 päivää testejä, joita ei lasketa testipäiviksi. Meillä päiviä on vähemmän, eikä meillä ole aikaa kokeilla uusia asioita, koska meidän on noudatettava ohjelmaa. Miten me voimme kilpailla (Toyotaa vastaan)? Neuville kysyy.

Toyota nousi Ruotsissa valmistajien MM-sarjan kärkeen pisteen erolla Hyundaihin. Kuljettajien MM-sarjassa Tänakilla on seitsemän pisteen etumatka Neuvilleen nähden.

Artikkelia muokattu kello 15.02: Jutussa mainittiin alun perin, että tallin testialueen pitää sijaita kymmenen kilometrin säteellä tallin päämajasta. Pysyvä testialue saa sääntöjen mukaan olla kauempanakin päämajasta, mutta se saa olla läpimitaltaan korkeintaan kymmenen kilometriä.

Lue myös nämä