Huomasitko tätä? Toyotan rallitiimillä heikoin tilanne lähes neljään vuoteen

Viikonloppuna ajetun Portugalin MM-rallin jälkeen päädyttiin tilanteeseen, jollaista ei ole nähty rallin MM-sarjassa lähes neljään vuoteen.
Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Toyotan ranskalaismaestro Sebastien Ogier ajoi Portugalin sorakilpailussa voittoon, mutta muuten Hyundai otti niskalenkin Toyotasta viikonlopun aikana. Rallissa toiseksi sijoittunut Ott Tänak ja kolmanneksi ajanut Thierry Neuville takasivat nimittäin Hyundaille tämän kauden suurimman pistepotin valmistajien MM-sarjaan.

Hyundain tilille ropisi kaikkiaan 50 pistettä, kun taas Toyotan oli tyytyminen 39 pisteen pottiin. Toyotan pisteistä 25 tuli Ogierilta, kun taas kuudenneksi sijoittunut Elfyn Evans toi kahdeksan pistettä ja kertaalleen keskeyttänyt Kalle Rovanperä vain kuusi.

Portugalista tulleiden pisteiden myötä Hyundai nousi valmistajien MM-sarjan kärkeen neljän pisteen turvin ennen Toyotaa. Hyundain edellisestä visiitistä kärkipaikalle oli ehtinyt vierähtää lähes neljä vuotta, sillä viimeksi talli johti valmistajien MM-sarjaa kauden 2020 päätteeksi.

Katso rallin MM-sarjan pistetilanteet kokonaisuudessaan täältä.

Toyota on puolestaan hallinnut täysin valmistajien sarjaa kauden 2021 avanneesta Monte Carlon osakilpailusta lähtien. Siitä lähtien merkkimestaruussarjan piikkipaikalla oli tähän asti yksi ja sama tiimi: Toyota Gazoo Racing WRT.

Toyota on asettanut tämän kauden päätavoitteekseen valmistajien MM-sarjan mestaruuden, jonka se on saavuttanut jo kolme kertaa putkeen. Hyundai on kuitenkin osoittanut, ettei se aio päästää Toyotaa yhtä helpolla kuin edellisinä vuosina.

Tämä siitäkin huolimatta, että Hyundain tähtäimessä on puolestaan kuljettajien mestaruus, jota se ei ole aiemmin saavuttanut. MM-sarjaa johtava Neuville ja Tänak ovat hyödyntäneet loistavasti MM-sarjan uuden pistejärjestelmän ja tuoneet tiimilleen mukavia potteja niin sanotuilta supersunnuntailta.

Esimerkiksi Portugalissa Hyundai-tähdet keräsivät sunnuntaina maksimipotin tallilleen eli 22 pistettä. Toyota sai puolestaan vain 14 pistettä kisan päätöspäivältä.

Kenian Safari-rallissa nähtiin lähes identtinen tilanne maaliskuun lopussa. Toyotan Kalle Rovanperä voitti toki koko kisan, mutta Hyundai pelasti viikonloppunsa ryöväämällä sunnuntailta täydet 22 pistettä. Toyotan potti oli puolestaan 11 pistettä eli puolet vähemmän.

Rallin MM-kausi jatkuu reilun kahden viikon kuluttua Sardiniassa.