FIA teki täyskäännöksen! Hybridiautot säilyvät rallin MM-sarjassa

Kansainvälinen autoliitto FIA on tehnyt U-käännöksen rallin MM-sarjan sääntöuudistusten suhteen.
Rally1-auto
Rally1-autoissa hybridiyksiköt säilyvät kauden 2026 loppuun asti. Kuva: Austral/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

FIA ja rallin MM-sarjan promootioyhtiö julkistivat aiemmin tänä vuonna ison sääntöpaketin, jonka oli määrä rukata rallin pääluokka uuteen uskoon. Muun muassa hybridiyksiköt piti poistaa kokonaan ja autojen aerodynamiikkaa sekä voimaa vähentää.

Maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksessa päätettiin kuitenkin tiistaina Uzbekistanissa, ettei hybridiyksiköistä luovuta. Näin ollen Rally1-hybridiautoilla jatketaan MM-sarjan pääluokassa aina vuoteen 2026 saakka, jolloin nykyinen luokittelujakso päättyy.

Kaikki nykyiset WRC-tiimit vastustivat isojen muutosten tekemistä autoihin vain kahden vuoden takia. Päätöksen jälkeen kaikki osapuolet pääsevät rakentamaan parhaita mahdollisia sääntöjä uudelle luokittelujaksolle, joka starttaa vuoden 2027 alussa. Päämääränä on tietenkin löytää lisää autonvalmistajia mukaan rallin MM-sarjaan nykyisen kolmen tallin lisäksi.

– Teknisistä vakaudesta on päätetty kaikkien osapuolten kesken rallin MM-sarjan kausien 2025 ja 2026 osalta. Moottoriurheiluneuvosto teki päätöksen saatuaan hyvää palautetta ja käytyään paljon keskusteluja. Rallin MM-sarjan tekniset säännöt pysyvät voimassa Rally1- ja Rally2-autojen osalta seuraavan kahden vuoden aikana, Kansainvälisen autoliitto FIA:n tiedotteessa sanotaan.

Myös FIA:n nokkamies Mohammed bin Sulayem korosti, että eri osapuolten väliset varmasti osin tiukatkin neuvottelut viimeisten kuukausien aikana vaikuttivat siihen, että tekniset uudistukset peruttiin.

– Rallin MM-sarja on valtavan tärkeä FIA:lle. Se on lajin ykkösnäyteikkuna. Kävin paljon keskusteluja autonvalmistajien kanssa viimeisten parin viikon aikana tulevaisuuden suunnasta. On selvää, että me kaikki tarvitsemme nyt teknisten päätösten osalta vakautta seuraavan kahden vuoden ajaksi. Samalla oli tärkeää, että saimme tiimeiltä sitoutumista vastavuoroisesti, Bin Sulayem kommentoi.

Samoilla linjoilla oli myös rallin MM-sarjan promootioyhtiön päällikkö Jona Siebel.

– Promoottorille on valtavan tärkeä hetki, että voimme jatkaa yhdessä eteenpäin ja meillä on yhteisymmärrys seuraavan kahden vuoden ajaksi teknisten sääntöjen osalta. Tietenkin jatkamme innokkaasti tutkimuksia, miten voimme nostaa lajin fanipohjaa ja tarjota paras tuote heille, Siebel tähdentää.

Lue myös nämä