Esapekka Lapilta tiukkaa puhetta rallin MM-sarjan valtavasta uudistuksesta

Rallin MM-sarjassa koetaan ensi kaudella iso muutos, kun lajin korkeimman tason pistelaskujärjestelmä laitettiin uusiksi.
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi. Kuva: Pentti-Oskari Ilmonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA julkaisi myöhään perjantai-iltana uudet pistesäännöt rallin MM-kaudelle. Tulevalla kaudella pisteitä jaetaan hieman monimutkaisemmalla kaavalla. Ensimmäiset pisteet ovat jaossa jo lauantai-iltana, jolloin annetaan pisteet varsinaisesta rallista kymmenelle parhaalle. Voittaja saa 18 pistettä, kakkonen 15 ja niin edelleen.

Lue myös: Rallin MM-sarjaan järisyttävä uudistus!

Sunnuntaina pisteitä on jaossa lisää. ”Super sunnuntain” erikoiskokeiden tulosten perusteella pinnoja myönnetään seitsemälle parhaalle, niin että paras kuski saa seitsemän, kakkonen kuusi, kolmas viisi ja niin edelleen. Lisäksi myös kisan päättävältä Power Stage -pätkältä viisi nopeinta kuskia ansaitsee lisäpisteitä.

Hyundain Esapekka Lappi kommentoi MM-sarjan suurta uudistusta testiensä lomassa lauantaina Jämsässä.

– Jos asvalttikisoissa lähtöjärjestys pysyy tuollaisena, niin torstaina voi ajaa parc fermestä pihalle torstaina ja keskeyttää. Sen jälkeen voi ajaa sunnuntaina seuraavan kerran. Pääset kuitenkin kärjessä sunnuntaina lähtemään, joten on hyvät mahdollisuudet ottaa sunnuntailta 12 pistettä, Lappi antoi kritiikkiä uudistuksesta.

– Siinähän säästyy budjettia ja rahat, kun ei aja muina päivinä kuin sunnuntaina. Ei tarvitse katsoa myöskään videoita eikä tehdä nuottia niin paljon. Okei, tavallaan tämä on aika karrikoitua, mutta poskettoman paljon on pisteitä jaossa sunnuntaille, jos pääset asvaltilla lähtemään parhaalta paikalta.

Selvää oli, että jotain oli tehtävä, sillä liian usein sunnuntain ajopäivät ovat menneet aiemmilla kausilla renkaiden säästelyksi rallin päättävää Power Stage -pätkää ajatellen. Uudistus siis tarvittiin, mutta Lapin mukaan pientä hienosäätöä on vielä tehtävä.

– En sano, etteikö se olisi minun mieleeni. Ihan hauskaa tämä on, kun joutuu ehkä taktikoimaan vähän eri tavalla. Nyt tullaan kuitenkin siihen, että lähtöjärjestys on päätettävä, koska nythän ei ole lauantaina mitään järkeä ajaa, jos keskeyttää perjantaina. Ei lauantaista hyödy millään tavalla, Lappi sanoi Rallit.fille.

– Siinä vaan tuhlaa renkaita. Sen takia siihen lähtöjärjestyshommaan on keksittävä joku porkkana. Ei se muuten tule toimimaan. Luulen, että se lähtöjärjestys vielä muuttuu, sillä eihän tuo sunnuntai nyt kovin reilu ole moneltakaan kantilta.

Pieksämäkeläinen myös ennakoi, että uudistus on niin sanotusti tavallisen tallaajan vaikea sisäistää.

– Hirmu vaikea on myös selittää tätä yleisölle, että voitin rallin, mutta en saanut eniten pisteitä. Sekin on nimittäin hyvinkin mahdollista.

Rallin MM-kausi 2024 starttaa tammikuun loppupuolella ikonisella Monte Carlon osakilpailulla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat