Uusi suomalaisnimi tähyää rallin MM-sarjaan – ”Ensi vuonna pitäisi lähteä ulkomaille”

21-vuotias Aleksi Röyhkiö janoaa kansainvälisille rallinäyttämöille.
Kartanlukija Antti Haapala ja Aleksi Röyhkiö. Kuva: Toni Heinonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin SM-sarjan kuninkuusluokassa toisen täyden kautensa aloittanut Röyhkiö tähtää huomattavasti suurempiin parrasvaloihin.

17-vuotiaana poikkeusluvalla ajokortin saanut Röyhkiö on rakentanut uraansa jo muutaman vuoden ajan, mutta ura ehti kenties jo hieman jämähtää paikoilleen. Viime vuonna Röyhkiö kuitenkin otti uuden askeleen eteenpäin ajettuaan vanhalla Skoda Fabia R5:lla SM-sarjan ykkösluokassa.

Viime vuosi meni vielä opetteluun nelivetoauton kanssa. Kaudella 2022 Röyhkiö suunnittelee isompaa läpimurtoa, kun alla on astetta kilpailukykyisempi Volkswagen Polo R5.

SM-kauden avausrallissa Rovaniemellä Röyhkiö oli neljäs. Viime viikonloppuna Riihimäellä uran ensimmäinen podium SM1-luokassa vaihtui päätöserikoiskokeella lipsautukseen ja tuloksena kuudes sija.

– Olen päässyt aika hyvin sinuiksi nelivetoautoihin ja eritoten tähän autoon. Koko ajan tuntuu paremmalta ja paremmalta. Tykkään tästä autosta jonkin verran enemmän. Nyt kun on päässyt ajamaan tällä enemmän, niin olen huomannut, että se istuu paremmin omaan kätöseen. Paperillakin tämän pitäisi olla kilpailukykyisempi kuin vanha Skoda, Röyhkiö summaa Rallit.fille.

Kauden kaksi ensimmäistä SM-rallia eivät vielä tuoneet paikkaa podiumilla, mutta Röyhkiöllä on kova luotto, että kilometrien kertyessä hän voi haastaa jo vuosia SM-sarjaa kiertäneet konkarit.

– Me haemme nousujohteista kautta. Uskomme, että kesällä pystymme jo voitoista taistelemaan. En näe syytä, miksi se ei olisi mahdollista. Meillä on nyt sellainen paketti ja kokonaisuus, että ei pitäisi siitä jäädä ainakaan kiinni, Röyhkiö kertoo.

SM-sarja on silti vain väliporras kunnianhimoisen Röyhkiön tulevaisuuden suunnitelmissa.

– Sanoisin, että ensi vuonna pitäisi sitten lähteä jo ulkomaille ajamaan joko EM-sarjaa tai MM-sarjan puolella WRC2-luokkaa. Sieltä olisi hyvä saada kokemusta erilaisista kisoista ja varsinkin asvaltilta. Se on ensi vuoden tavoite, Röyhkiö naulaa.

– Ehdottomasti olisi helpompaa saada yhteistyökumppaneita mukaan, jos saisi kunnon sijoituksia SM-sarjasta. Ei se kuitenkaan helppoa ole, sillä taso on niin kova tällä hetkellä. Täällä on monta kuskia, jotka voivat ajaa voitosta ja joilla on vuosia enemmän kokemusta näistä ralleista.

Jos kaikki menee kuten Röyhkiö suunnittelee, voi MM-ralleja olla luvassa jo tällä kaudella. Toistaiseksi ainoan MM-karkelonsa Röyhkiö ajoi vuonna 2019 Jyväskylässä, kun hän oli JWRC-junioriluokassa neljäs.

– Kaikki riippuu rahatilanteesta. Sitä ei ole helppoa kerätä koronapandemian aiheuttamien haasteiden vuoksi, mutta yritämme varmasti jotain kehitellä myös SM-rallien lisäksi jo tänä vuonna.

Katso alapuolelta, miten Röyhkiö testasi legendaarisella Lankamaan erikoiskokeella.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,398276″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat