WRC-talli otti innolla vastaan Fordin F1-paluun – ”Toivon, että se tuo myös meille kasvua”

Amerikkalainen autonvalmistaja Ford ilmoitti viime kuussa tulevansa mukaan F1-sarjaan kaudella 2026.
M-Sport Ford
M-Sportilla on pitkä historia yhdessä Fordin kanssa. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ford toimittaa vuodesta 2026 eteenpäin moottorit mestaritalli Red Bullin autoihin. Ford vakuutteli heti perään, ettei F1-suunnitelmat vaikuta automerkin muihin moottoriurheiluprojekteihin. Tieto otettiin ilolla vastaan brittiläisessä M-Sportin rallitallissa, joka on ajanut Fordeilla MM-sarjassa neljällä eri vuosikymmenellä.

M-Sportin tallipomo Richard Millener toivoo, että Fordin päätös lähteä mukaan formuloihin vahvistaa samalla myös rallitallin toimintaa. Myös M-Sport nauttii itävaltalaisen energiajuomajätin tukea, joten jonkinlaisia synergiaetuja lienee luvassa joka tapauksessa.

– Fordin liittyminen mukaan F1-sarjaan on fantastinen juttu, vaikkakin vuoteen 2026 on vielä aikaa. Toivon, että se vahvistaa meidän yhteistyötämme. Meillä on jo kumppanuus Red Bullin kanssa, ja Fordilla on entistäkin suuremmalta kuviot heidän kanssaan formuloissa, joten toivon, että se tuo myös meille kasvua, Millener sanailee Autosportin verkkosivuilla.

Fordin formulauutisen jälkeen ehdittiin hetken aikaa pelätä, vetääkö automerkki vähäisenkin tukensa pois M-Sportilta.

– Vaikka Ford on menossa mukaan moottoriurheilun suurimpaan sarjaan, on ralli kuitenkin ihan eri juttu ja sillä on erilaiset suoritusindikaattorit autobrändin osalta. Se ei muutu mihinkään, että rallissa ajetaan autonvalmistajan siviilimalleista tehdyillä autoilla vaihtelevissa olosuhteissa, Millener korostaa.

– Formulat eivät voi koskaan kopioida sitä, mitä me teemme. Nämä ovat kaksi ihan eri projektia. Toivon, että suhteemme Fordin kanssa jatkuu vielä monta vuotta eteenpäin.

M-Sportin, Fordin ja Red Bullin kokonaisuus voisi tulevaisuudessa tuoda mielenkiintoista lisäväriä, jos formuloiden ja rallimaailman välillä nähtäisiin jonkinlaista vaihtuvuutta. Nykykuskeista esimerkiksi Valtteri Bottaksen ralli-innostus on kaikkien tiedossa. Myös maailmanmestari Max Verstasppen on testannut viime vuonna Jos-isänsä ralliautoa.

– Aiemmin kompastuskivenä on ollut eri brändien ristiriidat, mutta nyt olemme yksi yhteinen brändi, jonka myötä joitain mielenkiintoisia ”lajivaihtoja” voitaisiin nähdä. Jo viime vuonna veimme Rally1-automme Sebastien Loebin ajamana Milton Keynesiin. Saimme positiivista palautetta F1-faneilta, Millener kertoo.

– Minulla ei tietenkään ole mitään hajua, kuka Red Bullia ajaa kaudella 2026, mutta jos Max on vielä mukana, niin tiedossa on ainakin hänen isänsä ralli-innostus. Viime aikoina monet formulakuskit ovat hehkuttaneet rallia, joten olisi hienoa nähdä jonkun heistä kokeilevan lajia kunnolla.

Katso alapuolelta Ruotsin MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat