Teemu Suniselta kysyttiin suora kysymys maailmanmestaruudesta – ”Riippuu tietysti miten pitkään tuo Kalle ajelee”

Teemu Sunisen ura rallin MM-sarjan pääluokassa on ainakin toistaiseksi ohi.
Teemu Suninen ja Esapekka Lappi
Teemu Suninen ja Esapekka Lappi. Kuva: Vincent Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suninen ajoi viime kaudella neljä rallia Hyundain Rally1-autolla ja paransi koko ajan.

Näytöt eivät kuitenkaan Hyundain johtoportaan mielestä riittäneet. Hyundai valitsi Andreas Mikkelsenin, Dani Sordon sekä Esapekka Lapin vuorottelemaan tallin kolmannessa kilpurissa ja näin ollen suomalaiselle ei enää tilaa jäänyt.

Todennäköisintä lienee tässä kohtaa se, että Suninen ajaa ensi kaudella WRC2-luokassa. Milloin pääset seuraavan kerran ralliauton rattiin?

– Vaikea sanoa vielä tässä kohtaa. Monten ilmoittautuminen menee pian kiinni, mutta Ruotsiin on sitten vielä aikaa, Suninen sanoi Rallit.fille.

Suninen toivoo, että hän pääsisi ajamaan WRC2-luokan puolella ihan täyden ohjelman.

– Se olisi tavoite, että pääsisi ajamaan mahdollisimman paljon. Punnitaan tässä nyt vaihtoehtoja, Suninen sanoi.

Vaihtoehtoja on aina hyvä olla. Suniselle saattaisi löytyä hommia kilpailutauoilla myös median puolelta, sillä hän on päässyt jo debytoimaan Maikkarin rallistudioissa.

– Mielestäni se oli ihan kivaa hommaa, Suninen sanoi uudesta aluevaltauksestaan.

– Siinä näki rallia tavallaan vähän boksin ulkopuolelta alkuun. Siinä tiimissä on ollut kiva olla ja luulen, että on koko tuotannolle hyväksi, että pystyn tuomaan asioita ratin takaa. Meitä ei kuitenkaan montaa maailmassa ole, jotka ovat ajaneet noilla autoilla ihan kunnolla kilpaa ja siinä pystyy niitä asioita tuomaan suomalaisille rallifaneille, Suninen jatkoi.

Ihan täysipäiväiseksi kommentaattoriksi Sunisen mieli ei silti vielä halaja.

– Todennäköisesti en vielä ensi vuonna tule enempää siirtymään tuolle puolelle, mutta muutaman kilpailun siellä voi tehdä ja olla siinä tiimissä vahvistuksena, jos tulee kuskeille kysymyksiä. Niihin kysymyksiin pystyy yleensä ihan hyviä vastauksia antamaankin. Se on vain niin, että jos noilla autoilla ei ole koskaan ajanut, niin se aika vaikea mennä sanomaan, millaista se on, Suninen totesi.

Ennen täysipäiväisiä kommentaattorin hommia Sunisella on vielä suuria unelmia ja ne liittyvät itse ajamiseen. Uskotko vielä aidosti siihen, että Teemu Suninen on jonain päivänä ralliautoilun maailmanmestari?

– Kyllä mä uskon siihen. Jaksan kyllä töitä tehdä, Suninen vastasi ja jatkoi:

– Tietysti riippuu varmaan aika paljon siitä, että miten pitkään tuo Kalle (Rovanperä) meinaa tuossa vielä ajalle ja kuinka raskaaksi hänelle käy tuo MM-sarjan kiertäminen, Suninen viittasi maanmieheensä ja kaksinkertaiseen rallin maailmanmestariin.

Rovanperä pitää ensi kaudella hieman taukoa ja ajaa vain valikoituja ralleja. Suninen ymmärtää Rovanperän paljon kysymyksiä herättäneen ratkaisun.

– Kyllä mä sen ymmärrän. Hänellä on kuitenkin aika kiireinen ohjelma ollut ja ei siellä paljon vapaapäiviä ole. Rallissa ei vielä oikein edes kunnon talvitaukoa ole. Tässä nyt on nämä muutama viikkoa, mutta sitten on kaikenmaailman gaalaa ja palkinnonjakoa. Sen jälkeen on kohta pari viikkoa jouluun ja sitten on jouluhommat. Se menee aika nopeasti nämä muutamat viikot, mitä tässä joulun alla on, Suninen jakoi ymmärrystä.

Niin se joulu. Se on yksi harvoista pyhistä, milloin myös rallikuskeilla on vapaata. Mitä Sunisen jouluun kuuluu?

– Joulu on itselleni aina ollut sellainen perhejuhla. Se on niitä ainoita hetkiä, kun ehtii satavarmasti perheen kanssa olemaan. Äitienpäivänä tai juhannuksena ollaan yleensä oltu jossain päin maailmaa kilpailemassa viimeiset 15 vuotta. Kyllä se joulu sellainen perhejuhla on. Pari päivää ollaan siinä porukoiden ja siskon kanssa. Rauhoitutaan ja muistetaan tärkeimpiä lähimmäisiä, Suninen kertoi.

Oletko jouluihminen?

– No, sen kolmen päivän ajan oikeastaan. Kyllä joulu on tärkeä itselleni. Siinä aika pysähtyy ja saa ollaan perheen kanssa, mutta kyllä sitten 26. päivä ja 27. päivä pitää oikeasti keksiä jo jotain tekemistä!

Sunisen jouluperinteet noudattavat kaavaa, mihin varmasti moni suomalainen voi samaistua.

– Kyllä se yleensä riisipuurolla alkaa päivä ja joulukinkulla. Lohet saattaa olla siinä kanssa ja perinteiset joululaatikot, Suninen kertoi.

Lanttulaatikosta ja sen syömisen mielekkyydestä kysyttäessä Suninen antaa hyvin poliittisen vastauksen.

– Kyllä mä luulen, että sitä on tarjolla, mutta…kyllä sitä yleensä muutama lusikallinen on otettu, rattimies naurahti.

Lue myös nämä