Teemu Suninen törmäsi MM-rallin kohu-uudistuksen seurauksiin toisessa työssään

Teemu Suninen on löytänyt mieluisaa tekemistä rallipolkujen ulkopuolelta.
Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suninen jäi täksi kaudeksi ilman ajopaikkaa MM-sarjan pääluokasta. Viime vuonna annetut näytöt eivät Hyundaille riittäneet ja talli päätti mennä eri suuntaan.

Sunisen sijaan talli palkkasi Andreas Mikkelsenin ja tallin kolmannessa autossa vuorottelevat tällä kaudella Mikkelsen, Esapekka Lappi sekä konkari Dani Sordo.

Suninen kilpailee puolestaan tänä vuonna WRC2-luokassa Hyundain kalustolla valikoiduissa ralleissa. Tämän kaiken ohessa hänellä on muutakin mielekästä tekemistä, kun hän on jatkanut MTV:n tv-kommentaattorina.

Kuuntele alta Rallit.fin tuorein Rallipodi, jossa käydään läpi Safari-rallin anti ja ennakoidaan tulevaa Kroatian MM-rallia! Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

– Olen ollut ehkä kaksi tai kolme kertaa kauden aikana tv-hommissa ja koen, että pystyn antamaan niissä hommissa paljon, Suninen kommentoi RallySport Magazinelle.

– Minulla on kokemusta ajamisesta ja koen, että voin todella selittää asioita kuljettajan näkökulmasta tv-katsojille. Olen nauttinut siitä, Suninen jatkoi.

Tv-asiantuntijan hommiin hyppääminen ilman kokemusta ei ole helppo homma.

– Mutta uskon, että WRC-kuljettajilla on paljon annettavaa tv-katsojille ja rallin seuraajille, sillä meillä on paljon tarinoita ja kokemuksia ja rallista puhuminen on helppoa.

MM-sarjan pistelaskusysteemi meni täksi kaudeksi uusiksi. Tätä nykyä ensimmäiset ehdolliset MM-pisteet jaetaan jo lauantain päätteeksi. Ne pisteet saadakseen autokunnan tulee kuitenkin selvitä maaliin sunnuntaina. ”Supersunnuntaina” jaetaan vielä iso potti lisää pisteitä ja kaiken tämän päälle myös Power Stagelta tulee vielä pisteitä vanhan mallin mukaisesti.

Systeemi on ehtinyt jo osoittamaan ne kaikista huonoimmat puolensa. Esimerkiksi Hyundain Ott Tänak keskeytti Safari-rallissa jo perjantaina, mutta sai uuden systeemin myötä mukaansa 12 MM-pistettä.

– Saimme aika hyvät pisteet, vaikka keskeytimme perjantaina. Sehän tässä uudessa systeemissä onkin ihan v*tuillaan, Tänak latasi.

Myös Sunisella on ollut uuden systeemin kanssa suuria haasteita, kun hän on yrittänyt selittää sitä katsojille parhaansa mukaan.

– Sunnuntaina minulla oli aika paljonkin vaikeuksia, kun yritin pitää katsojat kärryillä kokonaistilanteesta, ”supersunnuntain” pisteistä ja vielä Power Stagen pisteistä, Suninen myönsi ja viittasi muun muassa Hyundain Thierry Neuvilleen, joka sai hyvät pisteet, vaikka sijoittui yleiskilpailussa viidenneksi ja jäi kärjestä yli kymmenen minuuttia.

Suninen arvioi, etteivät kuljettajat edes itse vielä täysin ymmärrä uutta systeemiä.

– Kun katsotaan kisan jälkeisiä haastatteluja, niin edes kuljettajille ei ole täysin selvää, miten pisteet jakautuvat. Kalle (Rovanperä) oli todella onnellinen voitostaan, kun taas Thierry (Neuville) vaikutti pettyneeltä vaikean rallin jälkeen. Silti Thierry jäi vain yhden pisteen päähän Kallesta, Suninen kertasi.

– Se oli hankalaa, mutta yritin tehdä työni vain mahdollisimman hyvin, Suninen mietti.

Lue myös nämä