Suomalaiskartturi koulii japanilaislupauksesta uutta WRC-tähteä – ”Uskon, että minulla joku ajatus on”

Kokenut kartanlukija Marko Salminen on saanut mielenkiintoisen pestin Toyotan WRC-tallista.
Marko Salminen
Marko Salminen. Kuva: Pentti-Oskari Ilmonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Salminen on lukenut nuottia 27-vuotiaalle japanilaiselle Yuki Yamamotolle tällä kaudella. Yamamoto on yksi niistä kuljettajista, joista Toyota pyrkii tekemään Takamoto Katsutalle seuraajaa.

– Hyppäsin hänen rinnalleen viime vuoden Japanin rallissa ja siellä teimme nuotin yhdessä. Helppo kaveri, jonka kanssa on mukavaa tehdä töitä. Mitä hänelle selostetaan, niin hän ymmärtää asiat ja ottaa niistä opiksi. Nyt mitä me olemme kolme rallia yhdessä ajaneet, niin joka rallissa on ollut käyrä ylöspäin, Salminen sanoo Rallit.fille.

Tuurin SM-rallissa reilu viikko takaperin Salminen ja Yamamoto ylsivät neljännelle sijalle, mikä on kirkkaasti paras tulos Yamamoton uralla. Japanilainen ajaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Rally2-luokituksen menopelillä. Vielä viime kaudella alla oli Rally4-luokan auto.

– Hienoa vauhtia hän on jo osoittanut. Hyvä buugi tässä hommassa on, niin mikäs tässä on ollessa. Saimme Tunturista ja Ruotsin MM-rallista kaikki kilometrit talteen. Niillä on väkisinkin joku merkitys. Kun saa ajettua ralleja läpi, niin vauhti nousee jo sillä, Salminen miettii.

Salminen on aiemmin urallaan toiminut muun muassa Juha Salolle, Teemu Suniselle ja Sami Pajarille. Japanilaisten kanssa työskentely on niin ikään 45-vuotiaalle Salmiselle tuttua, sillä edelliset kaksi vuotta vierähti Nao Otaken kanssa ja kausilla 2017-18 Salminen opasti Katsutaa lajin saloihin.

– Sitä tehdään, mitä sanotaan. Totta kai aina mitä tehdään, niin tehdään täysillä. Tämä on kiva projekti olla ja elää. Paljon on testiä ja ajamista, joten tekemistä riittää, Salminen summaa.

Nuotituksen lisäksi Salminen ohjastaa ja valmentaa Yamamotoa. Vaikka Toyotan japanilaiskuskien projektissa päävalmennusvastuun kantavat Mikko Hirvonen ja Jouni Ampuja, on myös Salmisella huiman uran myötä paljon annettavaa.

– Tätä hommaa on niin kauan tehnyt ja ollut vähän joka roolissa auttamassa kavereita, joten uskon, että kokonaiskuva on aika hyvin hallussa. Luulen, että pystyn löytämään asioita, mihin pitäisi puuttua. Niistä sitten keskustellaan yhdessä. Uskon, että on minulla joku ajatus, Salminen toteaa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat