SM-rallissa tehdään historiaa – ”Hienoa, että se vihdoin toteutuu”

Rallin SM-sarjan kesäkausi käynnistyy tulevana viikonloppuna, kun Turun seudulla ajetaan Länsirannikon Ralli.
Teemu Asunmaa
Teemu Asunmaa voitti Länsirannikon SM-rallin vuonna 2022. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kilpailussa tehdään historiaa, sillä Länsirannikon SM-ralli toimii myös Viron kansallisen rallisarjan kolmantena osakilpailuna. Kyseessä on Suomen ja Viron autourheiluliittojen ensimmäinen yhteishanke, jolle toivotaan jatkoa tulevaisuudessa.

Suomen autourheilun kattojärjestö AKK ja Viron autourheiluliitto EAL aloittivat viime syksynä keskustelut siitä, voisiko yksi Viron rallisarjan kilpailuista toteutua Suomessa SM-rallin yhteydessä. Aiheesta oli puhuttu liittojen välillä pitkään, mutta vasta viime syksyn neuvottelut johtivat konkretiaan.

– Tästä asiasta on puhuttu enemmän ja vähemmän kohta kymmenen vuotta. On hienoa, että se vihdoin toteutuu. Yleisestikin on tärkeää, että eri maiden liitot, varsinkin naapurit, tekevät yhteistyötä. Näin voimme olla yhdessä vahvempia, Viron autourheiluliiton urheilutoimenjohtaja Kuldar Sikk painottaa.

Myös AKK:n rallin lajipäällikkö Henrik Frank on innostunut ja tyytyväinen, että yhteinen kilpailu toteutuu.

– Asiasta on keskusteltu puolivakavissaan aina silloin tällöin, mutta ehkä asiat ovat menneet eteenpäin ihan konkreettisesti viime vuoden aikana. Kesällä kävimme todella hedelmällisiä keskusteluja virolaisten kollegoiden kanssa ja se varmasti edesauttoi, että sieltä suunnalta heräsi kiinnostus tulla kilpailemaan Suomeen. Näen tässä paljon potentiaalia yhteistyön kehittymiseen myös jatkossa, Frank kertoo.

Länsirannikon Rallissa kilpaillaan SM-pisteistä tuttuun tapaan luokissa 1-5 sekä Suomi Cup -pisteistä luokassa 6. Viron mestaruussarjan EMV-pisteistä kilpaillaan puolestaan luokissa 8-15.

Viron mestaruussarjan puolelta suomalaiselle ralliyleisölle tutuin kuljettaja on EMV5-luokassa Subaru Imprezalla kilpaileva Urmo Aava, joka oli vakiokasvo MM-tasolla 2000-luvun alkupuolelta aina vuoteen 2009 saakka. Nykyisin Viron MM- ja EM-ralliorganisaation johtotehtävissä työskentelevä Aava kilpailee enää harvakseltaan ja lähinnä kotimaassaan.

Tarkkailuun kannattaa ottaa myös 17-vuotias virolaistoivo Jaspar Vaher, joka kilpailee EMV4-luokassa. Kyseisessä luokassa kilpaillaan samanlaisella kalustolla kuin SM3-luokassa, joten Vaherin aikoja voi verrata muun muassa suomalaislupaus Tuukka Kauppiseen.

Roope Korhonen lähtee kilpailuun SM1-luokan kärkipaikalla talvikauden jäljiltä. Benjamin Korhola starttaa kauden ensimmäiseen sorakisaan luokan kakkossijalta.

Länsirannikon SM-ralli käynnistyy perjantai-iltana, jolloin ohjelmassa on kaksi erikoiskoetta. Lauantaina ajetaan vielä kuusi erikoiskoetta.

Lue myös nämä