SM-rallissa harvinainen tilanne – ”Otti tosissaan päästä”

Lahden SM-rallin SM5-luokan voitosta kehkeytyi huikea näytös.
Ville Hautamäki
Ville Hautamäki. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ville Hautamäki oli kiinni luokkavoitossa vielä ennen viimeistä erikoiskoetta. Hautamäellä oli 2,1 sekunnin etumatka Arttu Lähdeniemeen ja 6,1 sekunnin marginaali Konsta Saariseen.

Saarinen viritti huikean kirin päätöspätkällä. Hän iski taululle pohja-ajan 5,9 sekunnin erolla Lähdeniemeen, ja Hautamäki jäi puolestaan 6,1 sekuntia kärkinoteerauksesta. Tämä tarkoitti sitä, että Saarinen ja Hautamäki olivat tasa-ajalla kärjessä kisan päätteeksi.

Luokkavoiton nappasi Saarinen, sillä sääntöjen mukaan voittaja ratkaistaan ensimmäisen erikoiskokeen tulosten perusteella, mikäli kuljettajat ovat päätyneet tasa-aikaan. Saarinen oli lyönyt Hautamäen 0,3 sekunnilla Lahden SM-rallin avanneella Koukunmaan pikataipaleella.

– Viimeisen erikoiskokeen jälkeen otti tosissaan päästä, että miten voin ryssiä kisan näin, Hautamäki harmitteli.

Toni (kartanlukija Raiski) kuitenkin lohdutti, että voisi asia olla huonomminkin. Aivan yhtä hyvin meillä voisi olla kotiin tuomisina nolla pistettä ja peltitöitä.

Tällä Hautamäki viittasi siihen, että hän oli lähellä keskeytystä Avuksen erikoiskokeella.

– Se oli minulta selkeä nuottivirhe. Olin kirjannut nuotteihin ”oikea eri miinus sumppaa, mene”. Se ”mene” tarkoittaa minun nuottikielessäni sitä, että voidaan ajaa hieman nuotin yli. Eli mutkan jyrkkyyttä aggressiivisemmin. Nyt niin ei olisi pitänyt tehdä.

– Jouduttiin irtosoralle, perä putosi tieltä ja mentiin melkoiseen kivikkoon. Auto oli jo hetken siinä asennossa, että tuulilasista näkyi enää pelkkää tietä, Hautamäki kertasi.

Hautamäki selvisi tilanteesta omien sanojensa mukaan ”tuurilla”. Konkari piti yhä kiinni kärkipaikasta, mutta viimeisellä erikoiskokeella Saarinen vei voiton huimalla esityksellään.

– En käsitä vieläkään, miten Konsta tuli sen viimeisen. Mekin tulimme kovaa, Hautamäki totesi.

Hautamäki on SM5-luokan pistejohdossa ennen kauden päätöskisaa, joka ajetaan Kokkolassa syyskuun lopussa. Saarinen on 16 pisteen päässä kilpakumppanistaan.

– Tiukka oli kamppailu, mutta niinhän sen pitääkin olla, Saarinen kertoi.

Lue myös nämä

  • Uusimmat