SM-rallin erikoisuus: kilpailijoiden pitää nähdä vihreä hymynaama – mistä oikein on kyse?

Perjantai-iltana käynnistyvässä Joensuun SM-rallissa on käytössä erityinen hidastusalue.
Teemu Asunmaa
Teemu Asunmaan ja kumppaneiden pitää olla tarkkana nopeusnäyttötaulujen kohdalla. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Joensuun Itäralli tunnetaan äärimmäisen nopeista sorateistään. Lauantaina kahteen kertaan ajettavalla Mäkrän erikoiskokeella vauhtia hieman rajoitetaan hidastusalueella eli virtuaalisella shikaanilla.

Perinteinen tapa nopeiden osuuksien hidastamiseksi on ollut se, että tielle on tehty heinäpaaleista hidastusmutka. Itärallissa ei aseteta paaleja pätkälle vaan tien sivussa on taajamista tutut nopeusnäyttötaulut.

Hidastusalue sijaitsee Mäkrän erikoiskokeella vajaan kolmen kilometrin kohdalla. Kuljettajien on hidastatteva hetkellisesti nopeutensa 40 kilometriin tunnissa tai sen alle 50 metrin pituisella alueella.

– Paikalla on kaksi kappaletta nopeusnäyttötauluja, jotka näyttävät nopeuden lukuna, kun nopeus on YLI 40 km/h. Kun nopeus on 40 km/h tai alle, taulussa näkyy vihreä hymynaama.

– Hymynaama on merkki siitä, että olet hidastanut tarpeeksi ja voit painaa kaasun pohjaan. Riittää, että toinen tauluista näyttää hymynaamaa, kilpailijaohjeessa selvennetään.

Vihreä hymynaama
Vihreä hymynaama on merkki siitä, että kaasun voi painaa pohjaan. Kuva: Itärallin kilpailijaohje

Hidastusalueen ohjeistusta kannattaa noudattaa tarkalleen. Jos vihreä hymynaama ei välähdä taulussa, kilpailijalle mätkäistään viiden minuutin aikarangaistus.

Joensuun Itäralli käynnistyy perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella. Lauantaina ajetaan yhteensä seitsemän pikataivalta.

Lue myös nämä

  • Uusimmat