Safari-rallin kulisseissa kuohuu – vakavia syytöksiä ja sekavaa toimintaa

Tällä viikolla ajettavan Safari-rallin kulisseista on kantautunut hälyttäviä tietoja.
Elfyn Evans
Elfyn Evans vauhdissa Safari-rallissa kesäkuussa 2023. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Keniassa järjestettävä Safari palasi rallin MM-sarjan kattaukseen vuonna 2021. Ikonisella kilpailulla on sopimus MM-rallin järjestämisestä vuoteen 2026 sarjan promootioyhtiön kanssa.

Ennen tämän vuoden kilpailua ralliorganisaatio on ollut vähintäänkin sekavassa tilanteessa. Safari-rallin toimitusjohtaja Phineas Kimathi korvattiin helmikuussa Charles Gacherulla, jonka pestin on määrä kattaa seuraavat kolme vuotta. Paikallismedia uutisoi, että Kimathi ”vapautettiin tehtävästään vastuutehtävien ylikuormituksen takia”.

Kenialainen toimittaja Saddique Shaban sen sijaan kertoi, että Kimathi on kohdannut korruptiosyytöksiä, jotka johtivat hänen potkuihinsa. Tiettävästi Safari-pomo oli ylittänyt budjetin tuntuvasti, eikä hänen johtamansa tiimi ollut toiminut läpinäkyvästi. Väitteiden mukaan Kimathi oli tuhlannut rahaa myös hänen poikansa McRae Kimathin ralliuraan.

Samaan aikaan useat rallin yhteistyökumppanit ja työntekijät ovat jääneet ilman rahojaan. Huhujen mukaan WRC-promoottorillekin on maksuja rästissä.

Tämän vuoden kisan järjestelyt jätettiin viime tippaan, mikä nostatti tummia pilviä koko tapahtuman ylle. Kenian urheiluministeri Ababu Namwamba ja rallin tuore toimitusjohtaja Gacheru vakuuttelivat viime viikon torstaina, että kisa pystytään järjestämään suunnitellusti.

– Haluan vakuuttaa Kenian kansalaisille, että arvostamme Safari-rallia suuresti. Safari oli 19 vuoden ajan erämaassa, emmekä ole valmiita menettämään sitä. Täytämme kaikki vaatimukset ja lupaamme ylläpitää Safarin perintöä maailman rankimpana rallina, Namwamba sanoi.

Vuorokautta myöhemmin eli perjantaina kilpailunjohtajalta tuli tiedonanto, jossa Safarin tapahtumajohtajan Jim Kahumburan nimen päälle oli vedetty viiva. Eli toisin sanoen Kahumbura oli siirtynyt tai siirretty syrjään tehtävistään alle viikko ennen kilpailun alkua. Kenialaistoimittaja Shaban raportoi viestipalvelu X:ssä, että väitteiden mukaan Kahumbura ei uskonut tämän vuoden Safarista tulevan mitään.

Tilanne meni viikonloppuna entistä sekavammaksi. Shaban kertoi sunnuntaina, että Kahumbura on välittömästi palautettu tapahtumajohtajan tehtäviinsä. Väitteiden mukaan MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin soitti suoraan Kenian presidentille William Rutolle ja vaati Kahumburan tuomista takaisin johtamaan tapahtumaa.

Kisaorganisaatio ei ole vielä virallisesti tiedottanut siitä, jatkaako Kahumbura sittenkin johtotehtävässään.

Lukuisista ongelmista huolimatta Safari-rallin nuotitusjakso käynnistyi maanantaiaamuna aikataulun mukaisesti. Kilpailun testierikoiskoe on ohjelmassa jo keskiviikkona ja ensimmäinen varsinainen erikoiskoe torstaina Nairobin lähettyvillä.

Lähteet: Pulsesports.co.ke, Nation.africa/kenya, Powerslide blog

Lue myös nämä

  • Uusimmat