Rovanperän kova ratkaisu puhuttaa – nämä kuljettajat saivat osa-aikaisuudesta parhaan irti

Toyotan Kalle Rovanperä teki kauden jälkeen kovan ratkaisun ja ajaa ensi kaudella vain puolikkaan MM-sarjan.
Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rovanperän ratkaisu noudattaa yleisempää trendiä rallin MM-sarjassa. Osa-aikaisuudesta on tullut tätä nykyä vähän kuin uusi normaali.

Ensi kaudella rallin MM-sarjaa täysipäiväisesti ajavat vain Hyundain Ott Tänak ja Thierry Neuville sekä Toyotan Elfyn Evans ja Takamoto Katsuta. M-Sportilla täyden kauden ajavat puolestaan Adrien Fourmaux ja Gregoire Munster.

Kaudella 2024 osa-aikaisuus on kuitenkin hyvin suosittu ratkaisu. Rallin ensi kauden MM-sarjaan on tähän mennessä vahvistettu yksitoista pääluokan kuljettajaa, joista peräti lähes puolet ajaa vain puolikkaan kauden.

Osa-aikaisuus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, etteikö kuljettaja voisi ajaa hyvää kautta.

Hyvä esimerkki tästä on konkarikuski Dani Sordo, joka on ajanut osa-aikaisena kuljettajana ja onnistunut käytännössä joka kerta.

Rallisivusto Dirtfish on listannut verkkosivuillaan kuljettajat, jotka ovat parhaiten onnistuneet osa-aikaisena.

Listalta löytyy myös pari suomalaista: Juha Kankkunen ja Ari Vatanen.

Kankkunen oli saavuttanut vuoteen 1997 mennessä jo kaiken. Hän oli voittanut neljä maailmanmestaruutta. Vuoden 1997 alkupuoliskolla näytti kuitenkin siltä, että Kankkusen ura huipulla olisi jo ohi. Sitten soitti M-Sport kesken kauden.

Kankkunen otettiin M-Sportille korvaamaan kesken kauden saksalainen Armin Schwarz ja tukemaan samalla Carlos Sainzia mestaruustaistossa.

Kankkunen osoitti heti, ettei hänen vauhtinsa ollut kadonnut minnekään. Hän johti Akropolis-rallia, kunnes antoi tallikaverilleen Sainzille voiton. Kankkunen nousi puolikkaan kautensa jälkeen peräti viisi kertaa kahdeksassa kisassa podiumille ja suomalainen oli lopulta kuljettajien MM-sarjan neljäs Tommi Mäkisen maailmanmestaruuteen päättyneellä kaudella.

Myös vuoden 1981 maailmanmestari Ari Vatanen veti onnistuneen puolikkaan kauden vuonna 1984.

Vatanen aloitti puolikkaan Peugeot-kautensa vielä heikosti, kun hän keskeytti sekä Korsikalla että Akropolis-rallissa. Tämän jälkeen Vatanen päätti osa-aikaisen urakkansa kuitenkin upeasti kolmeen voittoon. Ne tulivat Suomesta, Sardiniasta sekä Walesista. Jyväskylästä napattu voitto oli myös historiallinen, sillä se oli Peugeot`n ensimmäinen WRC-voitto.

Lopulta Vatanen oli kuljettajien MM-sarjassa neljäs ja nappasi 60 MM-pistettä, vaikka osallistui kauden 12 osakilpailusta vain viiteen.

Mutta on sitä länsinaapurissakin osattu. Kenneth Eriksson ajoi vain puolikkaan kauden 1995, mutta siitä tuli hänen koko uransa paras, vaikka ruotsalainen ajoi neljä rallia kahdeksan kisaa sisältäneellä kaudella.

Eriksson voitti kotikisansa Ruotsissa ja nappasi kauden toisen voittonsa Australiasta. Ruotsalainen oli kuljettajien MM-taulukossa lopulta kolmas Colin McRaen juhliessa maailmanmestaruutta.

Dirtfishin listalle on nostettu myös Craig Breen. Traagisesti tämän vuoden Kroatian MM-rallin testeissä menehtynyt kuljettaja ajoi vain kerran urallaan täyden kauden, mutta hänen puolikas kautensa 2021 nousee ehdottomasti yhdeksi hänen uransa suurimmista onnistumisista.

Koronakaudella Breen oli ensin Suomen talvirallissa neljäs, kunnes Kroatiasta tuli pettymys kahdeksannen sijan myötä. Mutta kesällä alkoi sitten tapahtua: Breen oli Virossa toinen ja Belgiassa toinen. Suomessa Breen myös nousi palkintokorokkeelle ja oli kolmas.

Brittikuski Kris Meeken uran kohokohta tuli myös puolikkaalla kaudella 2016. Kun tuosta kaudesta puhutaan, tulee ensimmäisenä mieleen aina tuon vuoden Ouninpohjan erikoiskoe Suomen MM-rallissa. Meeke sukelsi ikoniseen soraränniin ja ajoi käytännössä virheettömästi Citroenin DS3-autolla. Meeken suorastaan eroottisen vedon Ouninpohjassa voit katsoa alla olevasta Youtube-upotuksesta.

Meeke voitti Suomessa ja oli ykkönen myös aiemmin kaudella Portugalissa.

Ranskalaismestarit tekivät osa-aikaisuudesta taidetta

Rallin MM-sarjan puolikkaista kausista ei voi tietysti edes puhua mainitsematta ranskalaismestareita Sebastien Loebia ja Sebastien Ogieria. He ovat tehneet puolikkaista kausista lähes taidetta.

Ogierilta Dirtfish on nostanut listalleen päättyneen kauden 2023. Ogier aloitti kauden heti komealla voitolla Monte Carlosta ja voitti myös Meksikon MM-rallin. Ogier johti keväällä MM-taulukkoa ja vaikka putoaminen kärjestä oli vääjäämätöntä, nosti ranskalainen kauden voittomääränsä kolmeen voittamalla vielä Safari-rallin Keniassa.

Kauden ensimmäisestä kisasta napatut kolme voittoa olivat itseasiassa ihan yhtä hyvä saldo kuin tallikaveri Rovanperällä, joka kruunattiin kauden jälkeen mestariksi.

Sebastien Loebin kohdalla vain yhden hyvän kauden valitseminen on käytännössä mahdotonta, sillä Loeb on onnistunut lähes joka kerta myös osa-aikaisena kuljettajana. Loebin kisamäärät ovat vaihdelleet paljon puolikkailla kausilla, mutta joka kerta hän on pystynyt osoittamaan vauhtinsa. Viime vuonna hän voitti Montessa ja keräsi yhteensä 35 pistettä, vaikka osallistui vain neljään kisaan kauden aikana. Ikä on todellakin tälle herrasmiehelle vain numero.

Kalle Rovanperälle osa-aikaisuus on uusi kokemus, mutta hyvää kautta puoltaa se, että nyt suomalainen pääsee ensi kertaa valitsemaan itse kisat, mihin hän osallistuu, eikä suomalaisen tarvitse myöskään olla enää raskaassa auraajan roolissa, mikä MM-sarjan johtajalle aina lankeaa.

Lue myös nämä