Renault tulossa mukaan rallin MM-sarjan uuteen luokkaan? – ”Olemme erittäin lähellä”

Renault Clio
Renault Clio Rally5 on ollut tuttu näky EM-sarjassa.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ensi kaudella rallin MM-sarjassa siirrytään ykköskategoriassa hybriditeknologialla toimiviin Rally1-autoihin. FIA uudistaa samalla koko MM-sarjan luokkajaon, sillä ensi sesongilla etuvetoisille autoille ei ole enää omaa MM-arvon arvoista luokkaa. 

Nykyiset R5-autot ovat jo tällä kaudella muuttuneet monen valmistajan toimesta ensi vuoden Rally2-autoiksi. Tämä luokka on myös kaudella 2022 MM-sarjan kakkosluokka Rally1-autojen jälkeen. Lisäksi ensi vuonna MM-arvon saa uusi Rally3-luokka, jossa ajetaan niin ikään nelivetoautoilla, mutta matalammilla kustannuksilla.

Tällä hetkellä vain M-Sport Ford on kehittänyt Rally3-luokituksen auton, mutta myös Toyotan ounastellaan rakentavan vastaavaa. Renaultin ralliprojektin johtaja Benoît Nogier kertoo, että myös ranskalaismerkki on erittäin kiinnostunut uudesta Rally3-luokasta, joka korvaa tämän vuoden JWRC-luokan. Rally3-luokka on tarkoitettu alle 29-vuotiaille kuskeille.

– Ei meillä mitään stressiä ole, eikä nyt ole vielä mitään ilmoitettavaa. Homma tulee kuitenkin lähemmäksi maalia päivä päivältä. Olemme erittäin lähellä, että voimme vahvistaa projektin, Nogier sanoo Dirtfishille.

Tällä hetkellä JWRC-luokassa ajetaan vain M-Sportin Puolan tehtaan rakentamilla etuvetoisilla Ford Fiesta Rally4 -autoilla. Nogierin mukaan oikea MM-arvon omaava luokka vaatii kuitenkin useamman autonvalmistajan.

– Myös Renault tekee tätä, mutta minusta se ei ole mikään MM-sarja, vaan enemmänkin Trophy-sarja. Meillä on omat Clio Cupit, joissa kaikilla on sama auto. Jos kuitenkin halutaan, että kyseessä on oikea FIA:n MM-arvoinen luokka, pitäisi se olla avoin eri valmistajille, Nogier summaa.

– Kunnioitan toki erittäin paljon M-Sportin Puolan tehtaan toimintaa, koska he tekevät merkittävää työtä ja autojen laatu on loistavaa. En ole kuitenkaan tällaisen yhden autonvalmistajan MM-luokan suurin fani.

Renault-pomon mukaan uusi Rally3-luokka on oiva keino houkutella uusia valmistajia mukaan, sillä kustannukset ovat maltilliset.

– Minusta tämä luokka on hyvä keino siihen. He kuitenkin tarvitsevat useita valmistajia. Tällä hetkellä vain Fordilla on luokiteltu Rally3-auto. Toivon, että me voimme pian julkistaa toisen sellaisen. Olen myös kuullut, että eräs japanilainen brändi tekee kovasti töitä saman projektin parissa. Jos mukana olisi kolme brändiä, olisi se jo ihan toimiva konsepti, Nogier toteaa.

Rally3-auton myötä autonvalmistajat voisivat pikku hiljaa hiipiä mukaan myös kovimpiin karkeloihin kehittämällä oman Rally1-auton.

Renault on tänä vuonna kisannut EM-sarjassa Clio Rally5 -autollaan. Myös tuleva Rally3-auto perustuu siviililiikenteen Clio-malliin.

Rallin MM-sarja jatkuu ensi viikolla Belgiassa. Katso alapuolelta, mitä historian ensimmäisessä Belgian MM-rallissa on luvassa. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,385091″ ap mute ]

 

Lue myös nämä

  • Uusimmat