Rallin MM-sarjan kalenterin tiellä iso haaste – tilanne muuttunut kriittisesti

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö ja Kansainvälinen autoliitto FIA yrittävät parhaillaan muotoilla rallin MM-sarjan ensi vuoden ohjelmaa.
Argentiinan MM-ralli
Argentiinan ralli kuului MM-sarjaan viimeksi kaudella 2019. Kuva: Fabien Dufour/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin vahvisti tällä kertaa ranskalaiselle Autohebdo-lehdelle, että ensi vuonna on määrä ajaa 14 osakilpailua. Tavoitteena on, että kisoista kahdeksan ajetaan Euroopassa ja kuusi Euroopan ulkopuolella.

– Siitä lähtien, kun otimme hoitaaksemme rallin MM-sarjan, olemme yrittäneet rakentaa palapelin, joka tarjoaisi erilaisia kilpailuja, Larkin kertoi ranskalaisaviisille.

Larkinin mukaan ensi vuoden kalenterista käytiin keskusteluja promoottorin, FIA:n ja rallin MM-sarjan tiimien välillä viimeksi Belgian MM-rallin yhteydessä reilu viikko sitten.

Ohjelman muodostamisessa on kuitenkin omat haasteensa. Viimeksi Euroopan ulkopuolella ajettiin enemmän kuin kolme MM-osakilpailua kaudella 2019, mutta korona on muuttanut maailmaa sen jälkeen.

– Meillä on vastassa isoja logistisia haasteita. Sitten vuoden 2020 tilanteeseen on tullut kriittisiä muutoksia. Aiemmin Etelä-Amerikasta Keniaan kesti 40-45 päivää meriteitse. Nykyään siihen menee 70-80 päivää, Larkin sanoi.

Kenian Safari-ralli kuuluu varmuudella rallin MM-sarjan ohjelmaan myös ensi kaudella. Tällä ja viime kaudella Safari-ralli ajettiin kesäkuussa. Mikäli kisa ajetaan samana ajankohtana myös ensi vuonna, tarkoittaa se sitä, ettei Etelä-Amerikassa näillä näkymin voitaisi ajaa kilpailua huhti- tai toukokuussa. Osa rallin MM-sarjan kalustosta kuljetetaan valtamerien yli laivoilla kaukokisasta toiseen.

– Tilanne todennäköisesti muuttuu vielä ennen ensi vuotta, mutta emme voi laskea sen varaan. Sen vuoksi meidän pitää arvioida näiden logististen haasteiden perusteella, mikä olisi paras mahdollinen ohjelma, Larkin totesi.

– Tämän takia joitakin kisoja saatetaan järjestää muuna kuin tavanomaisena ajankohtana, jotta merimatkoihin on varattu riittävästi aikaa.

Vahvojen huhujen mukaan Meksikon MM-ralli on palaamassa MM-sarjaan ensi kaudella. Kalenterispekulaatioissa on pyöritelty myös Chilen ja Argentiinan osakilpailuja, mutta nähtäväksi jää, päästäänkö Etelä-Amerikan puolella ajamaan kaudella 2023.

Lue myös: Rallin MM-sarjan tulevaisuudesta uusi huhu

Larkin kertoi jälleen, että ensi vuonna yksi osakilpailuista pyritään järjestämään Lähi-idän aavikoilla. Saudi-Arabiaa on pidetty todennäköisimpänä vaihtoehtona aavikkokisalle.

Tänä vuonna MM-sarjan ohjelmassa on kolme kaukokilpailua: Kenia, Uusi-Seelanti ja Japani.

Katso alta Belgian MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat