Rallin MM-sarjan kalenteri julki – mukana yksi uusi kilpailu, Toyotan unelma ei toteutunut

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjassa ajetaan 14 osakilpailua kaudella 2019. Kansainvälisen autoliiton FIA:n maailman moottoriurheiluneuvosto päätti asiasta kokouksessaan perjantaina.

Osakilpailujen määrä kasvaa yhdellä verrattuna tähän kauteen. Uutena rallina mukaan tulee Chile, missä ei ole koskaan aiemmin ajettu MM-pisteistä. Chilessä järjestetään MM-soraralli 9.-12. toukokuuta kaksi viikkoa Argentiinan MM-osakilpailun jälkeen.

Japanin MM-rallia ei sen sijaan nähdä MM-kalenterissa ensi kaudella, vaikka Japanin odotettiin palaavan sarjaan. MM-sarjan promoottori tiedotti jo elokuussa, että se on päässyt sopimukseen Japanin MM-rallin järjestämisestä kaudesta 2019 lähtien. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, sillä Autosportin tietojen 15 osakilpailun MM-kalenteri olisi ollut ”mahdoton”.

Japanin jääminen sivuun kalenterista on kova takaisku Toyotalle, joka oli promotoinnut japanilaisvalmistajan kotikilpailun puolesta. Tommi Mäkinen pyörittää Toyotan WRC-tallin toimintaa Suomesta käsin, mutta Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda kertoi kesällä Suomen MM-rallin yhteydessä, että hän haluaa päästä todistamaan tallin menestystä myös Japanissa.

Tämän kauden kaikki 13 osakilpailua säilyvät MM-sarjassa, vaikka rallipiireissä pidettiin jo lähes varmana, että Korsikan MM-ralli on putoamassa kalenterista. Asvalttikisa piti kuitenkin paikkansa, vaikka se on saanut kritiikkiä valmistajilta logistisesti hankalasta sijainnistaan.

Rallin MM-sarja käynnistyy legendaarisella Monte Carlo -rallilla tammikuun loppupuolella. Kauden huipennus tapahtuu marraskuussa Australiassa, joka isännöi jälleen kauden päätösosakilpailua. Suomen MM-ralli ajetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Rallin MM-sarjan osakilpailut 2019 (suluissa kilpailun päättymispäivä):

Monte Carlo (27.1.)
Ruotsi (17.2.)
Meksiko (10.3.)
Korsika (31.3.)
Argentiina (28.4.)
Chile (12.5.)
Portugali (2.6.)
Sardinia(16.6.)
Suomi (4.8.)
Saksa (25.8.)
Turkki (15.9.)
Wales (6.10.)
Espanja (27.10.)
Australia (17.11.)

Lue myös nämä

  • Uusimmat