Rallin MM-sarjaan uutuuskilpailu – mitä siitä tiedetään?

Sebastien Loeb
Sebastien Loeb suorastaan lensi edellisen Turkin MM-rallin voittoon vuonna 2010. Kuva: Citroen Racing
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA ilmoitti keskiviikkona odotetusti, että Turkin ralli palaa MM-kalenteriin ensi kaudella.

Turkki saa kisakalenterista paikan Puolan MM-rallilta, joka pudotettiin pois tämän kesän kilpailussa sattuneiden turvallisuusongelmien vuoksi. Edellisen kerran Turkissa ajettiin MM-pisteistä vuonna 2010 – tuolloin kisan pääpaikka sijaitsi Istanbulin laitamilla.

Ensi syyskuussa rallikaravaani matkaa Lounais-Turkkiin Marmariksen rantalomakohteeseen Välimeren rantaan. Rallikeskus sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Marmariksen kaupungista.

Marmaris isännöi tänä vuonna toista kertaa Turkin rallia, joka toimii samalla MM-sarjan kandidaattikilpailuna. Tämä tarkoittaa sitä, että kisajärjestelyitä on seuraamassa FIA:n tarkkailijoita sekä MM-rallitiimien pomoja, jotka keräävät tietoja ensi vuoden MM-rallin järjestelyitä varten.

MM-sarjan promoottorin mukaan Turkin rallin erikoiskokeita ajetaan pehmeämmillä sorateillä Välimeren tuntumassa sekä kisakeskuksesta pohjoiseen sijaitsevan Muglan vuoristoteillä, joilla olosuhteet ovat rankemmat autoille. Katsojan kannalta ralli on otollinen, sillä useat erikoiskokeet sijaitsevat lähietäisyydellä kisakeskuksesta.

Mutta miksi ihmeessä Turkki sai MM-osakilpailun eikä esimerkiksi Uusi-Seelanti, joka on jo vuosia yrittänyt päästä takaisin MM-sarjaan? Uudessa-Seelannissa on pitkät perinteet MM-rallin järjestämisestä, minkä lisäksi tiimit ja kuljettajat pitävät kilpailusta.

Yksi tärkeimmistä syistä on varmasti raha. Promoottorin vaakakupissa riihikuivalla on oma painoarvonsa. Huomionarvoista on toki myös se, että Toyotalla, Hyundailla ja Fordilla on omat autotehtaansa Turkissa, joka oli viime vuonna Euroopan viidenneksi suurin autontuottajamaa.

Joten näillä mennään. Turkin MM-ralli ajetaan Marmariksen ympäristössä 13.-16. syyskuuta 2018.

Lue myös nämä

  • Uusimmat