Rallin MM-sarja solmi poskettoman sopimuksen uuden osakilpailun kanssa – summa tähtitieteellinen

Rallin MM-sarja laajenee Lähi-itään kaudella 2025.
Saudi-Arabian MM-ralli
Dakar-ralli on ajettu viime vuodet Saudi-Arabiassa. Kuva: Eric Vargiolu/DPPI/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö tiedotti lauantaina Sardinian MM-rallin yhteydessä, että Saudi-Arabiassa ajetaan vuonna 2025 ensimmäistä kertaa MM-sarjan osakilpailu.

Promoottorin ja Saudi-Arabian välinen sopimus on tiettävästi sen historian suurin. Tavallisesti promootioyhtiön solmimat sopimukset ovat kestoltaan yhden, kahden tai kolmen vuoden mittaisia, mutta Saudi-Arabian tekemä diili kattaa seuraavat kymmenen vuotta.

Sopimuksen arvokin on tähtitieteellinen. MM-rallien järjestäjät maksavat promoottorille järjestelymaksuja, joiden summa vaihtelee maittain. Saudi-Arabia on pistänyt viime vuosina rutkasti rahaa palamaan huippu-urheiluun, etenkin jalkapalloon, golfiin ja formula ykkösiin. Oletettavaa on, että MM-rallisopimus on euroissa arvoltaan vähintäänkin kymmeniä miljoonia.

Rallin MM-sarja palaa Lähi-itään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, jolloin pisteistä ajettiin Jordaniassa. Saudi-Arabian MM-rallin keskuspaikkana toimii Punaisenmeren rannikolla sijaitseva Jeddan kaupunki. Samassa paikassa järjestetään myös Saudi-Arabian F1-osakilpailu.

– Vuodesta 2025 lähtien isännöimme kuningaskunnassamme F1-sarjaa, Formula E -sarjaa, Dakar-rallia ja nyt rallin MM-sarjaa ja Saudi-Arabian rallia. Tämä on poikkeuksellinen saavutus, Saudi-Arabian auto- ja moottoripyöräliittoa johtava prinssi Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal sanoi.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem on innoissaan siitä, että rallin MM-sarja palaa Lähi-itään. Bin Sulayem voitti omalla ralliurallaan Lähi-idän rallisarjan mestaruuden peräti 14 kertaa.

– Siitä on yli vuosikymmen aikaa, kun rallin MM-sarja viimeksi vieraili alueella. Tunnen erittäin hyvin alueen ainutlaatuiset haasteet, jotka kuljettajat ja kartanlukijat kohtaavat Saudi-Arabian rallissa vuonna 2025.

Saudi-Arabian MM-ralli on määrä ajaa kauden 2025 viimeisenä osakilpailuna marraskuun lopussa. Viime vuosina Japani on isännöinyt kauden päätösrallia, mutta ensi vuonna nousevan auringon maassa ajetaan viimeistä edellinen osakilpailu.

Saudi-Arabiassa on omat ongelmansa maan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Rallit.fi kysyi rallin MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtajalta Simon Larkinilta, näkeekö promoottori mitään ongelmia siinä, että sarja on menossa Saudi-Arabiaan.

– Emme näe, kuului Larkinin vastaus.

Lue myös nämä

  • Uusimmat