Rallilegendalta sapiskaa suomalaisille rallitähdille – ”Eivät olleet tarpeiksi nopeita”

Jari-Matti Latvala ja Mikko Hirvonen
Vuonna 2013 Jari-Matti Latvala ajoi Volkswagenilla ja Mikko Hirvonen Citroenilla. Kuva: Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suomalaisten rallilegendojen mukaan Suomen rallitulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisammalta kuin vuosikausiin.

Edellisen kerran suomalaiskuljettaja juhli maailmanmestaruutta vuonna 2002, jolloin Marcus Grönholm otti tittelin ylivoimaisella piste-erolla. Sen jälkeen mestaruus on mennyt kertaalleen Norjaan Petter Solbergin mukana ja peräti 13 kertaa Ranskaan Sebastien Loebin ja Sebastien Ogierin matkassa.

Grönholmin jälkeen Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala pitivät yllä Suomen rallimainetta maailmalla. Hirvosen palkintokaappiin tuli peräti neljä MM-hopeaa vuosien 2008-12 aikana, ja Latvala puolestaan saavutti kolme MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia kausien 2010-15 aikana. Mestaruuteen parivaljakko ei kuitenkaan yltänyt viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Ensimmäistä kertaa vuosiin kolme suomalaista on lyömässä läpi. En tiedä, miksi huonoja vuosia oli niinkin paljon, eikä mitään tapahtunut. Vaikka suomalaisia oli hyvissä talleissa, tuloksia ei tullut, maailmanmestaruuden vuonna 1985 voittanut Timo Salonen kertoi thecheckeredflag.co.uk-sivuston mukaan.

– He eivät olleet tarpeeksi nopeita. Suomalaiskuskit, jotka ajoivat muutama vuosi sitten, saattoivat hyvällä tuurilla voittaa rallin tai pari. Sitä voi verrata vaikkapa Sebastien Loebiin, joka voitti kaiken useana vuonna, Salonen ruoski maanmiehiään.

Salonen viittasi läpimurtoaan tekevillä suomalaisilla Esapekka Lappiin, Teemu Suniseen ja Kalle Rovanperään. Lappi ja Suninen ovat nousseet terävimpään kärkeen heti ensimmäisissä WRC-autoilla ajamissaan kilpailuissa. Lappi voitti muutama viikko sitten ajetun Suomen MM-rallin, ja Suninen sijoittui samassa kilpailussa neljänneksi.

– Lappi ymmärtää nyt, mitä voittaminen vaatii MM-sarjassa. Hänestä on tulossa mielenkiintoinen kuljettaja, ja olen varma, että Lappi on puskenut todella kovaa neljässä edellisessä rallissa, kuljettajien epävirallisen maailmanmestaruuden vuonna 1978 voittanut Markku Alen sanoi.

– Suninenkin on vielä nuori kaveri, mutta hän ei ole päässyt harjoittelemaan yhtä paljon. Lapilla on takana paljon enemmän testikilometrejä, ja Suninen ajaa Fordilla, jolla ei ole tehtaan täyttä tukea. Nämä pojat osaavat kuitenkin vetää täysillä, Alen kehui.

Lue myös nämä