Pihapelit Suonenjoella veivät eri lajien huipulle – Iirosta tuli huippukiekkoilija ja Juhasta rallicross-tähti

Iiro Pakarinen ja Juha Rytkönen
Iiro Pakarinen ja Juha Rytkönen. Kuvat: Mikko Taipale/Jokerit ja Ferratum Team
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vuoden 1991 ikäluokasta Suonenjoen pikku kaupungista Pohjois-Savon maakunnasta on ponnistanut maailmalle kaksi kovan luokan urheilijaa.

Alakoulun ensimmäiseltä luokalta saakka toisensa tunteneet Iiro Pakarinen ja Juha Rytkönen ovat määrätietoisesti kulkeneet omien lajiensa huipulle. Jääkiekkoilijana tunnettu Pakarinen on tienannut elantonsa jo vuosikymmenen omasta lajistaan, mutta vanha luokkakaveri Rytkönen on kulkenut huipulle hieman pidemmän tien.

Rytkönen debytoi sensaatiomaisesti elokuun lopussa rallicrossin MM-sarjassa olemalla Kouvolassa toinen. Tavoitteena on nousta parin vuoden sisässä aivan lajin kirkkaimmalle huipulle asti.

Pakarinen ja Rytkönen pelasivat yhdessä myös jääkiekkoa Suonenjoen Kiekko-Karhuissa. NHL:ssäkin pelannut Pakarinen kokee, että Rytkösestä olisi voinut tulla myös jääkiekkoilija, mutta ajaminen kiinnosti enemmän.

– Juha pelasi myös jääkiekkoa. Olimme muutaman vuoden samassa joukkueessa. Kovat pihapelit meillä oli myös aina käynnissä joko heidän tai meidän pihassa, nykyään KHL-seura Helsingin Jokereita edustava Pakarinen muistelee Rallit.fille.

– Olisi siinä varmasti ollut Juhalla enemmänkin potentiaalia kiekkomiehenä. Hän oli ihan pelimies. Vaikea sanoa, mihin asti olisi rahkeet riittäneet. Oli hän kuitenkin joukkueen parhaita pelaajia.

Iiro Pakarinen
Iiro Pakarinen pelaa Jokereissa laitahyökkääjänä. Kuva: Mikko Taipale/Jokerit

Rytkönen kuitenkin tunnustaa, että jo pikku poikana nimenomaan Pakarisen taidot kiekkoilijana olivat vertaansa vailla. Pakarinen siirtyi jo varhain KalPan C-juniorijoukkueeseen. SM-liigan KalPan ja HIFK:n jälkeen tie vei Pohjois-Amerikkaan, jossa suonenjokelainen kiekkoili vuodet 2014-2018 ennen paluutaan Eurooppaan ja KHL:ään.

– Iiro oli kyllä pikkaisen eri luokkaa jo siinä vaiheessa. Iiro oli myös älyttömän reilut joukkukaveri, vaikka olikin vähän eri tasolla meihin muihin verrattuna. Hän lähti eteenpäin jääkiekossa ja minä jatkoin autourheiluun. Se kuitenkin kiinnosti enemmän, Rytkönen sanoo.

– Jotenkin se bensankäry kiehtoi niin paljon, että se vei kaiken ajan, eikä lätkälle enää oikein jäänyt aikaa.

Juha Rytkönen
Juha Rytkösen tavoitteena on rallicrossin MM-titteli. Kuva: Ferratum Team

Rytkösen polte ajamiseen ei kuitenkaan imaissut Pakarista mukaansa 2000-luvun taitteen Suonenjoella.

– En ole itse ikinä ajanut millään. Juha oli taas jo pienestä asti tosi hyvä. Hän ajeli itse kaikilla mahdollisilla vehkeillä. Ehkä korkeintaan jotain Juhan mopoa testasin, mutta esimerkiksi karting-autolla en ajanut. Kävin kyllä Juhan mukana katsomassa hänen kilpailujaan. Rattiin en koskaan hypännyt, Pakarinen sanoo.

– Kyllä me vielä joku päivä istutetaan Iirokin kilpa-autoon. Täytyy soitella miehelle, milloin olisi aikaa tulla näyttämään rattimiehensä kykynsä, Rytkönen kuittaa.

Yhteydenpito alakouluajan kaverin kanssa on säilynyt aikuisuuteen saakka.

– Ei me mitenkään päivittäin olla yhteyksissä, mutta olemme edelleen perhetuttuja. Meidän avovaimot tuntevat myös toisensa ja lapset leikkivät aina keskenään, kun olemme Suonenjoella, Pakarinen valottaa.

– Olen Juhan uraa seurannut jo aika monta vuotta, ihan sieltä jokkisajalta saakka. Nyt vieläkin tarkemmin, kun on tullut näitä MM-tason hommia mukaan. Olen seurannut tosi tarkasti varsinkin somen kautta. Toki myös telkkarista ja netistä olen katsonut kisoja, jos ei ole omia pelejä ollut.

Rallit.fi pääsi Ferratum Teamin sähköisen Ford Fiestan kyytiin tänä syksynä. Katso alta, millaisen kyydityksen Juha Rytkönen tarjosi Rallit.fin toimituspäällikölle Aki Hietavalalle.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,354741″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat